Hjem / Akbaring / Multikulturel fængselsidyl plettet af vold og trusler

Multikulturel fængselsidyl plettet af vold og trusler

Betjentene i de danske fængsler udsættes konstant for såvel vold og trusler og tallene stiger og stiger. Aggressive indsatte muggier insisterer på, at alle situationer med vantro myndighedspersoner skal eskalere til vold og det tærer hårdt på personalet.

Selvfølgelig kunne man løse dette med kontant behandling, enten udvisning, lemmeafhugning eller henretning – det første selvfølgelig nemmest omend ikke sundt for ens retfærdighedssans. Hvis man begrænser sin problemløsning til sanktioner, der ikke virker på primitive arabere med en medfødt voldsfetish og kort tidshorisont, så kommer man ingen vegne.

“Jeg slår jer alle sammen ihjel”: Fængelsbetjente udsættes oftere for vold og trusler

– Den seneste trussel var for omkring syv dage siden i forbindelse med en personvisitation. Der var en meningsudveksling, som endte med, at den ret ophidsede indsatte sagde: “I kan gøre, hvad I vil. Jeg slår jer alle sammen ihjel alligevel”.

For fængselsbetjente som Bubby Jacobsen er den slags trusler blevet en hyppigere og hyppigere del af dagligdagen.

Selvom regeringen de seneste år har søsat flere initiativer for at skabe et mere trygt arbejdsmiljø i fængslerne, er antallet af episoder med vold og trusler mod fængselspersonale steget med knap otte procent fra 2016 til 2017.

Det er især antallet af trusler, der er steget.

– De personlige trusler går lidt mere ind under huden. Og de kommer oftere og oftere, fortæller Bubby Jacobsen.

Hvis nu Abdullah på forhånd vidste at han ville få skåret sin tunge af ved en sådan hændelse, så gjorde han det ikke. Faktatjek: sandt.

Bubby Jacobsen arbejder i Vestre Fængsel i København, der er et arresthus med plads til knap 450 indsatte, og hans oplevelse er, at miljøet inde bag murene de seneste år er blevet mere forrået.

Han mener, at det blandt andet skyldes et stort antal fængslede bandemedlemmer.

– De presser rigtig meget på, og deres tærskel i forhold til at true og udøve vold er meget lavere, end vi er vant til, siger han.

Den vurdering tilslutter formanden for Fængselsforbundet, Kim Østerbye, sig.

Han bider mærke i, at der især ses en stigning i antallet af voldsepisoder og trusler i arresthuse og i de københavnske fængsler, som mest består af arresthuse, og hvor der sidder mange varetægtsfængslede bandemedlemmer.

– Bandemedlemmerne – særligt fra et par af grupperne – er meget voldsparate over for personalet. Det vil sige, at de nærmest på forhånd har besluttet sig for, at der skal være konflikter, hver gang vi åbner døren ind til dem, siger Kim Østerbye.

Men det er ikke kun mængden af bandemedlemmer, der påvirker stemningen i de danske fængsler.

Formanden for Fængselsforbundet peger på, at det for eksempel afkorter lunten på nogle indsatte, at det er blevet ulovligt at ryge indenfor i Kriminalforsorgens pensioner, fængsler og arresthuse.

Ser man på de indsatte i sidstnævnte, så sidder de typisk låst inde i deres celle op til 20 timer om dagen.

Samtidig har politikerne besluttet, at de ansatte skal føre mere kontrol. Kursen over for narkotika og ulovlige mobiltelefoner i fængslerne blev nemlig sidste år skærpet, hvilket har ført til flere personvisitationer.

En del af forklaringen på stigningen skal også findes i, at der siden 2015 har været nultolerance over for vold og trusler mod ansatte.

Det vil sige, at alle episoder skal registreres og som udgangspunkt også politianmeldes.

– Vi har strammet regimet og har også firkantede regler omkring banderne, som vi samler på bestemte afdelinger med meget begrænset fællesskab. De bliver visiteret forholdsvist ofte, og vi fører nultolerance over for dårlig adfærd. Så der er ingen tvivl om, at konflikterne også handler om, at vi sætter hårdt mod hårdt, siger Kim Østerbye.

Den øgede kontrol påvirker forholdet mellem indsatte og ansatte, fortæller fængselsbetjent Bubby Jacobsen.

– Den tid, vi bruger på kontrol og visitationer, går fra den tid, som vi normalt ville bruge på relationsarbejde. Det gør, at vi ikke har en så god og nær kontakt til de indsatte som tidligere, og at deres vej til vold og trusler er blevet meget kortere, siger han.

Bubby Jacobsen har selv set kolleger knække under det psykiske pres, som de er blevet udsat for på jobbet:

– Fra den ene dag til den anden er kolleger væk, fordi de simpelthen ikke er i stand til at gå ind gennem porten længere. Bare det at gå ud for at købe ind kan blive en kamp. Det er ikke særlig rart.

Det har ikke været muligt for DR Nyheder at få et interview med justitsminister Søren Pape Poulsen (K).

Vi på Dagens Blæser har dog fået fat på Pape Poulsen og spurgt ham om hvad han ser som løsning på det stigende problem med de fremmedes vold og trusler:

“Ja, primært så handler det jo om at de indsatte tøjler deres følelser og temperament. Jeg har selv én gang været indsat i forbindelse med nogle blottersager i mine ungdomsår, og jeg fandt at alle blev mere rolige, når vi havde bruserseancer, celleseancer og andet tæt, tæt samvær. Når vi legede knippelleg og så videre. Så jeg synes man skal tage dette mandemiljø og inkludere flere LGBT-værdier i de indsattes hverdag, og så tror jeg resultaterne kommer af sig selv, om du forstår. Vi kaldte det at ‘åbne visitationszonen på brun blok’. Som justitsminister vil jeg tage handling hurtigst muligt, og snarest lave en personlig fact finding mission.”

Med så ihærdig en minister kan det vel ikke gå helt galt?

Om Claus Boatsinker

Tjek også

Perverse bøsser hærger fynsk skov, Normiedanmark trækker på skuldrene

På den fynske side af Lillebæltsbroen ved Middelfart ligger den hyggelige Staurby Skov imellem familieboliger …

Efterlad et svar

Venligst Log ind for at kommenterer
  Abonner  
Informer om