Hjem / Danmark / Kritik af Papes nye offentlighedslov

Kritik af Papes nye offentlighedslov

Der er igen blæst omkring politkernes lukkethed og den begrænsede adgang for borgere og presse til at se vore demokratiske repræsentanters virke. Den tidligere lov om aktindsigt blev i 2013 indskrænket med den nye offentlighedslov, hvor der mere ville blive taget hensyn til ministerens “arbejdsro” end andres mulighed for at følge med i detaljer gennem indsigt i de enkelte sagers akter.

Nu kritiseres Søren Pape Poulsen, justitsminister og kasserer i foreningen Sexgyngen, for at hans nye offentlighedslov, som skulle gøre ansvarshavende politikeres arbejdsprocesser mere synlige igen, gør det stik modsatte.

Der ligger ikke nogen lempelse i regeringens udkast til en ny offentlighedslov – tværtimod er der tale om en begrænsning af retten til aktindsigt.

Sådan lyder vurderingen fra offentlighedsrådgiver og tidligere forskningschef på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Oluf Jørgensen:

– Det meget brede begreb “ministerbetjening”, som blev indført med offentlighedsloven i 2013, findes stadig. Og når jeg læser bemærkningerne i lovudkastet, er der faktisk tale om en begrænsning i retten til aktindsigt og ikke en lempelse, siger han.

– Som observatør kan jeg konstatere, at partier, når de kommer i regering, følger det, jeg vil kalde Slotsholmens linje, hvor man ønsker meget lidt offentlighed om de politiske beslutningsprocesser:

– Sidste gang var det SF og De Radikale, og denne gang er det så Liberal Alliance og De Konservative, der trods det, at de proklamerer, at de går ind for mere offentlighed, ikke får det gennemført, siger Oluf Jørgensen, der var medlem af Offentlighedskommissionen.

Særligt begrebet ‘ministerbetjening’ vil Søren Pape Poulsen reformere. Den begrænsede aktindsigt som det indebar, bliver nu tilsyneladende fjernet og erstattet af en anden slags tjenester, erfarer Dagens Blæser. Søren Pape Poulsen udtaler at der er konkrete ændringer som han ønsker gennemført:

– Som justitsminister så jeg, at der var mulighed for ‘ministerbetjening’ og det er på tide at det tages bogstaveligt. Jeg var for nyligt på en fact finding mission i det danske fængselsvæsen, for at studere det fysiske nærvær som værktøj til at hindre vold og trusler. Der oplevede jeg en ministerbetjening der var konkret, fysisk og intens. Der var en mand-til-mand respekt som på tværs af kulturer fyldte mig til randen med inspiration.

-Det var en gensidig ministerbetjening og det var en åbenbaring for mig i forhold til offentlighedsloven. Jeg vil ikke have et lukket ministerium. Min bagdør skal altid være åben, og kan jeg betjene borgere og presse mano a mano, så er det noget jeg vil insistere på at afsætte tid til. Opsøg mig; lad mig betjene dig. Det er mit budskab til enhver der er nysgerrig på mig og mit ministervirke.

Vi kan således ikke forvente øget aktindsigt og det røgslør som demokratiets fremmeste lagde ud i 2013, ser ikke ud til at blive løftet i denne regerings tid. Derimod ser det ud til at vi får en helt ny ministerpraksis med Pape, som nok mere vil betyde en spredning af sygdomme end information om forvaltningen.

 

Om Claus Boatsinker

Tjek også

Domstolsterror mod dissident – igen igen

Man kan mene hvad man vil om ebola, corona, snue og de restriktioner der med …

1
Efterlad et svar

Venligst Log ind for at kommenterer
1 Kommentartråde
0 Tråd kommentarer
0 Følgere
 
Flest stemmer
Hotteste kommentar
1 Kommentarorer
Daniel Nylige kommentatorer
  Abonner  
nyeste ældste mest stemt
Informer om
Daniel
Gæst
Daniel

Off topic men jeg syntes at Dagens Blæser skal skrive en artikel om det. ISISrael giver støtte til 7 (((rebel grupper))) i Syrien. De indrømmer også at de fortrækker ISIS i Syrien frem for Assadstyret.

Israel Arming at Least Seven Syrian Rebel Groups

Hvad mon frikadellenationalisterne siger til det?