Hjem / Andet / Shia-valgsejr i Irak

Shia-valgsejr i Irak

Followers of Shiite cleric Muqtada al-Sadr, seen in the posters, celebrate in Tahrir Square in Baghdad, Iraq, early Monday, May 14, 2018. Iraq's electoral commission announces influential Shiite cleric Muqtada al-Sadr is the current front-runner in national elections with official results in from just over half of the country's provinces. (AP Photo/Hadi Mizban)

Det er ikke længe siden, jøderne skabte sig over Viktor Orbáns valgsejr i Ungarn; nu får vi lov at vidne Oy Vey 2: The Electric Jewgaloo i form af det irakiske valg, der fandt sted for nylig.

Valgets helt store vinder blev den nationalistiske shialeder Muqtada al-Sadr, hvis religiøse bevægelse allierede sig med de irakiske kommunister og førte en populistisk valgkampagne med fokus på genopbyggelsen af Irak efter krigen mod ISIS. Omend al-Sadr af (((amerikanere))) er blevet beskyldt for at være en iransk marionetdukke, påstår han selv, at han er imod alle former for udenlandsk indflydelse—det være sig amerikansk, iransk, osv.

Der kan dog ikke være tvivl om de iranske sympatier hos Fatah, valgets andetstørste parti, som primært består af shiitiske paramilitære organisationer, der kæmpede mod ISIS. Fatahs leder, Hadi al-Amiri, er også leder af Badrmilitsen, der kæmpede på iransk side mod Saddam Hussein under Iran-Irak-krigen.

USA’s foretrukne kandidat, den nuværende præmierminister, Haider al-Abadi, indtager med sit parti tredjepladsen. Regeringssamarbejde mellem al-Sadr og al-Abadi ses som et sandsynligt udfald af valget, da al-Sadr ikke ønsker at danne koalition med landets pro-iranske partier. Disse pro-iranske partier lader dog også til at være i fuld gang med at forsøge at udmanøvrere al-Sadr og danne en koalition uden om ham.

Om Eric Kreutzmann

Tjek også

Voldtægten af Tyskland

Voldtægten af Tyskland (Frit oversat fra et nu slettet twitter-opslag)   Da den røde hær …

Efterlad et svar

Venligst Log ind for at kommenterer
  Abonner  
Informer om