Hjem / Verden / Valg i Italien?

Valg i Italien?

Nu tænker du nok, har der ikke lige været valg i Italien? Og jo, det har der bestemt. Men nede sydpå tager man ikke den slags så tungt.

Virkeligheden for vores olivenolieindsmurte kammerater dog lidt mere alvorlig, end man måske skulle tro. Man overvejer ikke blot at afholde valg to gange på en måned, fordi den lokale spåkone har læst fordelagtigheden af det af bunden på en spaghettigryde.

Resultatet af valget for knap en måned siden blev, at den italienske centrumhøjrekoalition og den populistiske Femstjernebevægelse fik hhv. godt 40% og godt 35% af pladserne i det italienske parlament. Et yderst fornuftigt valg for begge parter, men ikke nok til at nogen af dem kunne danne regering. Løsningen på dette problem, troede man indtil for nylig, ville blive et regeringssamarbejde mellem Femstjernebevægelsen og centrumhøjrekoalitionens største medlem Lega, tidligere et norditaliensk separatistparti, der har lagt løsrivelsesambitionerne på hylden til fordel for et nationalkonservativt budskab med bredere appel.

Regeringsforhandlingerne var da også i gang mellem de to partier, som bl.a. var blevet enige om en premierminister. Men det er der nu blevet sat en stopper for. Efter de to partier foreslog økonomen Paolo Savona, der bl.a. er stærkt kritisk over for euroen, som økonomi- og finansminister, har præsident Sergio Mattarella valgt at give ansvaret for regeringsdannelse videre til den tidligere IMF-direktør Carlo Cottarelli.

Hvad dette egentlig skulle føre til, er uklart; både Femstjernebevægelsen og Lega, der tilsammen har ca. 55% af pladserne i det italienske parlament, er stærkt oprørte over beslutningen. Hvis de ikke vil samarbejde med Cottarelli, kan han næppe gøre sig nogen forhåbninger om at danne en regering. Femstjernebevægelsen kræver en rigsretssag mod præsidenten, mens Lega kræver, at der påny udskrives valg. Sidstnævnte virker mest realistisk, da præsidenten egentlig ikke har gjort noget ulovligt.

Et nyt valg ville være fantastisk for Lega, der til valget fik ca. 17% af stemmerne, men som siden da har haft enorm fremgang i meningsmålingerne, og i dag står til op mod 25%.

Om Eric Kreutzmann

Tjek også

Nomineret til ‘Bedste Film,’ så har du vel husket bøsserne og negerene?

Husker du Hollywood? Du ved den der jødiske enklave, hvor adskillige højtprofilerede magtjøder sidder og …

1
Efterlad et svar

Venligst Log ind for at kommenterer
1 Kommentartråde
0 Tråd kommentarer
1 Følgere
 
Flest stemmer
Hotteste kommentar
1 Kommentarorer
Lars Lygtepæl Larsen Nylige kommentatorer
  Abonner  
nyeste ældste mest stemt
Informer om
Lars Lygtepæl Larsen
Gæst

Begyndelsen på enden for syditalienerne?