Hjem / Indsigt / 8 Milliarder døde i Syrien
Nuværende logo for det Syriske 'Observatorium' for Menneskerettigheder

8 Milliarder døde i Syrien

Overskriften er måske lidt overdrevet, men den er lige så troværdig som en organisation medierne ynder at citere.

Inden for ganske kort tid af hinanden kunne DR og TV2 på deres hjemmesider i dag informere om at et ‘observatorium’ siger at RUSSERNE har dræbt 7928 civile i Syrien!

DRs minimalistiske videregivelse af ‘nyheden’

Begge peger på Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder (Syrian Observatory for Human Rights, officielt forkortet SOHR) som kilde. DR viderebringer bare en kort beskrivelse af hovedpunkterne, mens TV2 uddyber med en Ritzau-artikel der citerer BBC som så citerer SOHR for tallene. Altså en masse uafhængig journalistik!

Et par hurtig google-søgninger viser at alle større danske medier har på et eller andet tidspunkt citeret SOHRs tal om civile tab og påståede krigsforbrydelser i Syrien, men ikke en fortæller hvem der står bag observatoriet eller hvordan de får deres tal. Jeg blev derfor nysgerrig på hvad SOHR var for en organisation, og besluttede at udføre så meget opsøgende journalistik som det er muligt med et budget på 2.50kr og en dåseøl.

Det indlysende sted at starte er organisationens egen hjemmeside, syriahr.com, specifikt deres ‘about us’ (Om os) side. Her oversat til dansk:

Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder er ikke associeret eller forbundet med noget politisk organ.
SOHR blev grundlagt i Maj 2006

Beskrivelse
Mod et land for alle…
Et land hvor alle borgere er lige for loven.
Vi er en gruppe af folk der tror på menneskerettigheder, inden- og udenfor landet, dokumenterer menneskerettigheds-situationen i Syrien og rapporterer alle overtrædelser af menneskerettigheder, arkiverer rapporter og spreder det over en bred menneskerettighed og medie vifte. Vi samarbejder med menneskerettighedsorganisationer i Syrien, den arabiske verden og det internationale samfund der går sammen med vores mål og aspirationer:
Demokrati, Frihed, Retfærdighed og Lighed.
Direktør og grundlægger af Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder:Rami Abdurrahman (Ossama Suleiman)

Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder er ikke associeret eller forbundet med noget politisk organ.

Lyder meget fornemt, men der er noget der lugter. De gentager at de ikke har nogen politiske forbindelser, men deres gamle logo man blandt andet finder på wikipedia siger lidt noget andet med dets prominente oprørs-flag.

Intet siger uafhængigt som at have et flag for en krigsførende part på sit logo.

Man kunne måske tro at organisationen brugte flaget da den blev grundlagt i 2006, 5 år før borgerkrigens start, og skiftede hurtigst muligt til deres nuværende neutrale logo, da det blev klart at oprørerne også brugte flaget for den første Syriske republik. Men når man kikker på archive.org’s ‘wayback machine’ der tager øjeblikskopier af hjemmesider til arkivering, så kan man se at de først tog deres oprørs-logo i brug oktober 2012, ca. et år efter borgerkrigens start, og at de stadig brugte deres logo med oprørsflag i slutningen af Feburar 2017. De udviste altså oprørs-sympatier i næsten 5 af borgerkrigens foreløbige 7 år, meget længe af en uafhængig organisation at være.

Det bliver ‘bedre’ endnu, for når man piller lidt i lakken så krakelerer den. Organisationens direktør, Rami Abdul Rahman, er en Assad-fjendtlig Syrer der i sine unge dage var aktivist for et oppositionsparti men som i mange år nu har været butiksindehaver… I Coventry i England. Fra sit hjem og sin tøjbutik i den midt-engelske by har han gennem gamle oppositions-venner som han ikke har set siden han forlod Syrien i år 2000, på mystisk vis et bedre og mere upartisk overblik over tabstal og krigsforbrydelser end nogen anden organisation. Og på trods af en massiv pengeindskydning fra det engelske udenrigsministerium på £194.769 engelske pund (ca. 1,6 millioner kroner) til kameraer og kommunikationsudstyr, så er billeder og videoer udgivet af organisationen altid i samme dårlige kvalitet.

Men på trods af organisationens klare anti-Assad baggrund og mulige svindel med engelske skattepund, så leverer de stadig gennemskuelige verificerbare tal, ikke? Nej, naturligvis ikke. SOHR har ofte været kritiseret for ikke at offentliggøre deres dataopsamlingsmetoder og deres rå tal. En af SOHRs mest prominente kritikere, den daværende redaktør på The Interpreter James Miller, har i 2014 og flere gange siden gjort opmærksom på at ingen menes at have mødt nogen af SOHRs påståede aktivister/rapportere i Syrien, al information kommer færdigbehandlet fra den gode tøjbutiksindehaver i England.

 

Den syriske borgerkrig lakker mod enden. Det er i realiteten kun et spørgsmål om hvornår Assad får slået de sidste oprørere og genskabt orden, så det har måske ikke længere den store betydning at danske og vestlige medier citerer en fed mand i Coventry om Syriske forhold. Men det vigtige at tage med fra artiklen her er ikke at SOHR er en svindelorganisation, men at det med et minimum af opmærksomhed er TYDELIGT at SOHR er en svindelorganisation og at mainstream medierne alligevel, enten af uvidende inkompetence eller af et bevidst ønske om at misindformere, gentager det lort der lukkes ud.

SOHRs direktørs efternavn optræder i artiklen både som Rahman og Abdurrahman. Dette er fordi han de fleste steder refereres til som Rami Abdul Rahman, mens andre steder blandt andet på han på sin egen hjemmeside kalder sig Rami Abdurrahman.

Om Lord Lolland

Lars "Lord" Lolland, gennemsnitlig Lollandsk kontanthjælpsmodtager og uansvarlig redaktør på Dagens Blæser

Tjek også

“Oprørende og dybt beskæmmende”: en fortælling om ”Dagskost i en KZ-lejr”

Forleden da kreative aktivister med mottoet ’dårlig opmærksomhed er bedre end ingen opmærksomhed’ og med …

6
Efterlad et svar

Venligst Log ind for at kommenterer
4 Kommentartråde
2 Tråd kommentarer
2 Følgere
 
Flest stemmer
Hotteste kommentar
5 Kommentarorer
LarsLarsenKrematorieEnthusiastLord LollandOversætterenClaus Nylige kommentatorer
  Abonner  
nyeste ældste mest stemt
Informer om
Claus Boatsinker
Administrator

De store nyhedsbureauer blev alle i sin tid startet af (((dem der I ved nok))), og de danske medier er slaver af deres narrativ. Der er brug for Dagens Blæser som aldrig før.

Oversætteren
Skribent

Det er ikke inkompetence.. Det er helt bevidst.. Så dumme er der ingen, der er..

KrematorieEnthusiast
Gæst
KrematorieEnthusiast

Oversætteren har ret. Det er med fuldt overlæg, at man fordrejer eller tilmed opfinder sandheder omkring begivenhederne i Syrien.
Det der er virkelig skræmmende er, at det er præcis et sådant narrativ som det der fremsættes her, som vil foreløbe en militær aktion mod russerne.
Jeg håber inderligt at Trump ikke er dum nok til at reagerer.

KrematorieEnthusiast
Gæst
KrematorieEnthusiast

SOHR var også en af de første til at pege på Assad efter “giftgas” angrebene i Doumma og Khan Shaykhun.

LarsLarsen
Gæst
LarsLarsen

Hmmm en 8’er på klovneskalaen vil jeg mene