Hjem / Uncategorized / Ynkeligt valgresultatet i Sverige
Valg i Sverige. Jimmie Åkesson fra Sverigedemokraterna under den sidste partilederrunde på svensk TV. Efterfølgende gik SVT ud og tog afstand fra Åkesson udtalelser, hvilket har ophidset Sverigedemokraterna så meget, at de har indkaldt SVT til krisemøde lørdag d. 8. september 2018. Her ankommer Jimmie Åkesson til SVT.

Ynkeligt valgresultatet i Sverige

I skrivende stund er over 99% af stemmerne talt op i Sverige; resultatet er ikke overvældende positivt. Sverigedemokraterne har fået 17,6% af stemmerne. Det er fremgang, bevares, men ikke særlig stor fremgang. Ved sidste valg fik partiet 12,9% af stemmerne.

Sverigedemokraterne står med andre ord til at gå fra 49 til 62 mandater, og de vil derfor fortsat kun være Rigsdagens tredjestørste parti. Socialdemokraterne, der har fået 28,4% af stemmerne, forbliver det største parti, selvom de mister 12 mandater. Moderaterne, har fået 19,8% af stemmerne og mister 14 mandater, men forbliver Rigsdagens andetstørste parti. Miljøpartiet, Socialdemokraternes regeringspartner, har fået 4,3% af stemmerne og mister dermed 10 mandater.

Sverigedemokraterne er imidlertid ikke de eneste, der har set fremgang. Venstrepartiet, der minder om vores Enhedslisten, og som i løbet af den seneste valgperiode har ageret støtteparti for Socialdemokraterne og Miljøpartiets regering, har fået 7,9% af stemmerne og står til at gå frem med 7 mandater. Centerpartiet, der umiddelbart minder om en mellemting mellem Venstre og Radikale (men tilsyneladende med De Radikales syn på indvandring), får 8,6% af stemmerne. De går frem med 9 mandater og bliver Sveriges fjerdestørste parti. Kristendemokraterne, der ellers en periode lå nær eller under spærregrænsen, får 6,4% af stemmerne og går frem med 7 mandater. De Liberale får 5,5% af stemmerne og går dermed marginalt frem, men ikke nok at skaffe dem et ekstra mandat.

Aftenens største skuffelse er nok til gengæld, at gruppen ‘øvrige partier’, der i år indeholder bl.a. Alternativ for Sverige, et selverklæret tilbagevandringsparti, er gået fra 3,9% af stemmerne ved sidste valg til blot 1,4%. Det er endnu ikke offentliggjort, hvor mange stemmer AfS har fået (det eneste af de øvrige partier, hvis stemmeandel man p.t. kan se, er Feministisk Initiativ, der har fået 0,4%), men med en svensk spærregrænse på 4% er det ret tydeligt, at de ikke kommer ind.

Under alle omstændigheder bliver den kommende regeringsdannelse nok et ret interessant cirkus. Der er stort set dødt løb mellem Sveriges to partiblokke, regeringen (og deres støtteparti Venstrepartiet), der har fået 40,7% af stemmerne, og Alliancen (der består af de fire oppositionspartier Moderaterne, Centerpartiet, Kristendemokraterne og De Liberale), som har fået 40,3% af stemmerne. Hvis ingen af dem vil samarbejde med SD, skal de altså have udtænkt en eller anden form for meget særlig svenskermagi.

Sverigedemokraternes formand, Jimmie Åkesson, er tilsyneladende mere positivt indstillet end jeg er, og lader til at være optimistisk oven på valget. Han kræver indflydelse og inviterer Moderaterne til samtale om regeringsdannelse. En borgerlig regering med støtte fra SD er dog tvivlsom. Moderaterne og Kristendemokraterne lader til at være åbne over for idéen, men det er til gengæld hverken Centerpartiet eller De Liberale. Uden mindst ét af de to sidstnævnte partier, vil en sådan regering ikke kunne få flertal.

Det bliver selvfølgelig også spændende at se, hvad den europæiske sikkerhedsorganisation OSCE melder tilbage. De har haft valgobservatører udsendt for at iagttage Sveriges mærkværdige valgsystem. I Sverige har hvert parti har sin egen valgseddel (altså i modsætning til den lange valgseddel med alle partier på, som vi kender herhjemme), som vælgerne så er nødt til at tage i fuld offentlighed—hvilket jo er et lidt af et problem for folk, der støtter tabuiserede højrefløjspartier. Der har været meldinger om valgsedler, der forsvandt; men det er umiddelbart svært at sige, hvor udbredt et fænomen, dette er, og i hvor høj grad det derfor har kunnet bidrage til bl.a. Sverigedemokraternes skuffende valgresultat.

Om Eric Kreutzmann

Tjek også

Eskimoer og Trump i duel om tyveri af Danmarks Grønland

Vi har før på Dagens Blæser, det eneste medie der kæmper for Danmarks territorielle integritet, …

Efterlad et svar

9 Kommentarer på "Ynkeligt valgresultatet i Sverige"

Informer om
avatar
Sorter efter:   nyeste | ældste | mest stemt
JarlEgbert
Gæst
JarlEgbert

Kæmpe blackpill, ærligt talt. Social demokraterne har været gode til at mobilisere deres horder af muggier. Hvis det her ikke er det perfekte eksempel på hvorfor “demokratiet skal knuses” (citat Dolf), så ved jeg ikke hvad. Den etniske svensker er allerede blevet tvunget så langt ud af det demokratiske system, at jeg for længst har opgivet håbet om en demokratisk løsning på problemet.

NMR eller vi brænder hele lortet ned…

JarlEgbert
Gæst
JarlEgbert

Det skal jo også lige nævnes at AFS fik ødelagt mange af deres valgsedler, og intet blev gjort ved det. Hmmmmmmm…aktivere virkelig mandlerne.

Oversætteren
Gæst
Oversætteren

Demokrati bryder altid sammen. Det har det gjort mange gange igennem verdenshistorien. Det frie Sverige lyder som et godt initiativ..

Claus Boatsinker
Redaktør

I den værste af alle somalierghettoerne, Rinkeby, fik Socialdemokraterne 77% af stemmerne. Valget er allerede fup når andre end det svenske folk får lov at stemme. Det samme problem med illegitime valg har jo som bekendt i Klovnedanmark.
Og man kan kun gisne om hvad demokraturet i Sverige har produceret af valgsvindel denne gang. Demokratiets lak er krakeleret og råddenskaben myldrer frem.

Ingolf Gaboldsen
Gæst
Ingolf Gaboldsen
Lars Agerbæk med æ
Gæst
Lars Agerbæk med æ
Tak for en en saglig og efter DagensBlæser med Æ, -noget tør artikel. Det er ment positivt og skal ikke ses som en kritik af DagensBlæser med Æ. Ok så tager vi lige lidt af trykket her. Alt hvad jeg skriver her er fra hvad jeg kan huske. Jeg har ikke slået noget op, så der er sikkert masser af fejl. Eksplosiv indvandring med over 160.000 indvandrere i 2015. Sverige Demokraterne og masseindvandrings kritik er ikke længere tabu. Indvandrerne bliver spredt ud til de små byer og folk gør oprør til borgermøder som aldrig før. Trump nævner Sverige som eksempel… Læs mere »
Claus
Gæst
Claus

Det er øv. Stort øv. Men der er med garanti fusk med fusk ovenpå. Næsten alle valgfolk og optællere er socialdemokrater og kattedamer. Men det er også øv. Når denne valgperiode er ovre vil svenskere i alderen 0-44 være i mindretal.

Lars Agerbæk med æ
Gæst
Lars Agerbæk med æ

det er især de her Joakim Lamotte videoer der får mig til at tvivle på resultatet. Helt op til halvanden million seere på FB har nogen af dem. Det virker som en rigtig god stikprøve-kontrol på stemningen blandt almindelige svenskere.
https://www.youtube.com/watch?v=Z6JbaSkrrbE

Claus
Gæst
Claus

Hvis SD har fået kasseret en stor del af deres stemmer, så har AfS og NMR nok også.