Hjem / Andet / Jo mere magtfulde politikere bliver, jo værre er de

Jo mere magtfulde politikere bliver, jo værre er de

Dette er ikke, som det måske kunne lyde, et antistatsligt liberalt kampskrift. Jeg ønsker ikke at argumentere imod magtfulde politikere som sådan; jeg vil blot give ét af de sikkert enormt mange eksempler, der er på, at politikere, jo tættere de kommer på magtens centrum, ideologisk set bliver værre og værre.

Jeg sad tidligere i dag og kiggede på tal fra den britiske EU-afstemning i 2016. Jeg fandt i denne sammenhæng en YouGov undersøgelse, der bl.a. opdeler folk efter, hvordan de stemte til det britiske valg i 2015. Den viser dermed, hvor stor en andel af de forskellige partiers vælgere, der stemte hhv. for og imod Storbritanniens EU-medlemskab.

Stort set alle UKIP-vælgere stemte for Brexit, mens størstedelen af de venstreorienterede vælgere stemte imod. Ingen overraskelser dér. Det er imidlertid de Konservative, jeg vil fokusere på.

61% af deres vælgere stemte for Brexit. Omend ikke helt det samme resultat som hos UKIP er det dog et overvældende flertal. Dette flertal er i øvrigt, netop pga. UKIP, måske mindre, end man ellers kunne forvente. 2015 var jo et historisk godt valg for UKIP, der fik 12,6% af stemmerne—og af disse kom næsten halvdelen fra tidligere konservative. Da man må forvente, at det generelt har været de mest Brexit-glade konservative, der skiftede til UKIP, må man også antage, at dette har mindsket Brexit-støtten blandt folk, der stemte konservativt i 2015.

Sagt med andre ord: hvis man havde kiggede på briter, der generelt stemmer på de Konservative, og ikke bare på folk, der gjorde det i lige præcis 2015, kunne det være, at f.eks. 70% af dem ville have været pro-Brexit.

Men det var lidt et sidespring; pointen er bare, at i hvert fald ~60% af Storbritanniens konservative vælgere, og måske markant flere, støtter Brexit. Men hvordan ser det i så fald ud med de konservative politikere?

Det giver denne artikel fra februar 2016, altså ca. fire måneder inden afstemningen, os en idé om.

Af det britiske Underhus’ 331 konservative medlemmer var 177 iflg. artiklen imod Brexit, mens 137 var for og 17 endnu ikke havde offentliggjort deres holdning. Dvs. at de konservative politikeres holdning til Brexit var: 54% imod, 41% for, 5% ved ikke. YouGovs vælgerundersøgelse inkluderede jo kun folk, der havde stemt enten for eller imod, så lad os for sammenlignelighedens skyld fjerne de 17, hvis holdning ikke er offentliggjort i artiklen. I så fald bliver resultatet i Underhuset: 56% imod at forlade EU og 44% for. Altså næsten det omvendte af de konservative vælgeres indstilling.

Men også blandt de konservative politikere er der stor forskel. I 2016 var der sammenlagt 85 konservative ministre og kabinetmedlemmer (i Storbritannien skelner man mellem de to begreber, men det er ikke vigtigt, hvad denne artikel angår, så jeg vil fremover blot omtale hele denne gruppe som ministre), og af disse var 65 imod Brexit, mens 17 var imod og 3 ikke havde en offentlig holdning til spørgsmålet. Hvis vi ignorerer de sidstnævnte 3, vil det altså sige, at 79% af Storbritanniens ministre var for EU og kun 21% imod. Det er ca. samme grad af støtte til Brexit som blandt Green Party-vælgere.

Blandt de 246 konservative uden ministerpost, de såkaldte backbenchers, så det noget anderledes ud. Her var 112 imod Brexit, mens 120 var for og 14 ikke offentliggjorde deres holdning. Hvis vi igen ignorerer dem uden holdning, vil det altså sige, at kun 48% var anti-Brexit, mens pro-Brexit-siden med 52% havde et snævert flertal.

“Var der nogen, der sagde backbenchers? Og noget med, at de var snævre?”

 

Resultatet er altså, hvad angår forskellige ‘niveauer’ af britiske konservative og disses holdning til Brexit, følgende:

Konservative vælgere: (mindst) 61% for Brexit

Menige konservative politikere: 52% for Brexit

Konservative ministre: 21% for Brexit

Om Eric Kreutzmann

Tjek også

Jeppe Kofoed og det bundløse hykleri

Det er helt klart at Dagens Blæser bør knytte en kommentar til det skingre hylekor …

4
Efterlad et svar

Venligst Log ind for at kommenterer
2 Kommentartråde
2 Tråd kommentarer
1 Følgere
 
Flest stemmer
Hotteste kommentar
3 Kommentarorer
OversætterenClausDanielClaus Boatsinker Nylige kommentatorer
  Abonner  
nyeste ældste mest stemt
Informer om
Claus Boatsinker
Administrator

Pape vil nok perspektivere dette yderligere og også påpege, at en undersøgelse omkring tolerancen for AIDS-spredende sexgyngeaktivister viser samme slagside. Jo højere oppe i de konservative elitære kreds man kommer, desto større er iveren for at promovere homofili som noget samfundet skal finde sig i.

Daniel
Gæst
Daniel

Og i dette (((demokrati))) der betyder din stemme ikke en skid. Et (((demokrati))) hvor der ingen straf er for at lyve for borgerne, hvor man kun kan stemme en gang hver 4 år og hvor forrædertinget kan importere vælgere er ikke er system der er værd at bevare.

Claus Boatsinker
Administrator

Hvis det ER bevaringsværdigt, så er de rette argumenter endnu ikke fremlagt.

Oversætteren
Skribent

Hvis man kigger i historiebøgerne, så ser man, at demokrati faktisk ret tit bryder sammen.. Tegnene på et forestående systemkollaps er som regel en høj grad af polarisering i samfundet og en handlingslammet lovgivende forsamling.. Det lyder jo umiddelbart lidt bekendt..