Hjem / Andet / Præmieperker nedgraderet til alm. perker

Præmieperker nedgraderet til alm. perker

Så sent som tidligere i dag har Claus Boatsinker skrevet en artikel om Yahya Hassan, supermuggien, der kan alt fra at skrive digte til at sprøjte heroin i armene. Han kan vistnok også læse, hvilket er meget unikt for folk af palæstinensisk herkomst.

Artiklen indeholder udtalelser fra flere 50-årige kattedamer, der tilkendegiver deres sexfantasier om den unge digter. Men jeg har set mig nødsaget til at faktatjekke dette. Det viser sig nemlig, at Yahya Hassan måske ikke længere er Danmarks yppersteperker.

AARHUS: Den kontroversielle digter Yahya Hassan skulle have optrådt i Musikhuset Aarhus 5. oktober til lyrik-arrangementet Digte & Lyd.

Men den 23-årige århusianske poet er i øjeblikket varetægtsfængslet på psykiatrisk afdeling blandt andet for vold af særlig farlig karakter og kan derfor ikke optræde ved arrangementet. Det bekræfter musikhusets programchef, Mette Kier.

Men det bliver værre endnu. Det er nemlig ikke alene fordi, Yahya er ude af stand til det, at han ikke skal optræde.

I 2013 gav det genlyd, da Yahya Hassens debutdigtsamling “YAHYA HASSAN” lynhurtigt blev en af de bedst solgte. Men siden er det mest poetens kriminelle løbebane, der har trukket overskrifter.

I øjeblikket er den århusianske digter varetægtsfængslet i surrogat på psykiatrisk afdeling. Østjyllands Politi har netop rejst tiltale på ikke færre end 40 kriminelle forhold mod Yahya Hassan, der siden juli har været varetægtsfængslet i surrogat. Blandt andet er han tiltalt for vold af særlig farlig karakter, biltyveri og trusler på livet.

Det er svært at vurdere, om han havde fået lov at optræde, hvis han ikke sad varetægtsfængslet. Vi vurderer fra gang til gang. Men man kan i hvert fald sige, at det ikke længere er kunstnerisk interessant, lyder det fra Mette Kier.

“Ikke længere kunstnerisk interessant” er selvfølgelig bare en anden måde, hvorpå man kan sige “nu har kattedamerne fundet en anden brun skabning, de hellere vil befamles af”. Dét behøver I imidlertid ikke tage mit ord for, jeg har nemlig opsøgt og interviewet en meget respekteret kattedame—den 60-årige socialrådgiver Lone Evertsen fra Gentofte.

Ligesom de fleste andre i min omgangskreds har jeg selvfølgelig oplevet at kontakte min kvindelige ånd [onaneret, red.] med et eksemplar af Yahyas digtsamling i hånden. Det er unikt at læse så bramfri en ung mand; én, der er blevet svigtet af samfundet, og nu er vred, sådan rigtig vred, men måske grundlæggende også forskræmt, som et barn—sårbar. Jeg har ikke selv børn, det er noget, jeg har fravalgt, men alligevel kunne jeg sådan virkelig skumme over af moderlighed, når jeg læste hans værk. Det var meget overvældende.

Nu er det dog som om, jeg har brug for noget nyt. Yahya har ikke siden 2013 fortalt mig, hvad han føler, sådan virkelig føler, han har bare lavet nogle videoer med masser af vold og bandeord. Det er selvfølgelig forståeligt—vores tidsalder og den offentlige debat taget i betragtning—han må være mere skræmt og fortvivlet end nogensinde før. Men jeg kan jo ikke hjælpe ham, hvis han ikke vil gå i dialog med mig. Hvorfor skriver du ikke noget, Yahya?

Stemningen blev herefter meget underlig og ubehagelig, og jeg var nødt til at forlade Lones toværelseslejlighed.

Til gengæld lykkedes det mig også at få en udtalelse fra den queer-anarkofeministiske slam poetry-kreds PozGrrrls. De kunne, bedre end Lone var i stand til, informere mig om, hvem det nye diarréfarvede sexsymbol er.

Abdel Aziz Mahmoud er langt mere tiltrækkende end Yahya Hassan, fortæller gruppens talspersxn Clara Kjellsen, en 28-årig litteraturvidenskabsstuderende med en besynderligt dyb stemme. Yahya formår måske via sine handlinger og sin opførsel at nedbryde visse hvidhedsnormer, såsom høflighed, anstændighed og lovlydighed, der i bund og grund er neokolonialistiske konstruktioner, opfundet med henblik på at klargøre brune og sorte kroppe til underkastelse. Men samtidig er hans adfærd præget af en machismo, der netop stammer fra hvid voldtægtskultur—noget, man ikke har i f.eks. Palæstina, hvorfra Yahyas familie stammer.

Abdel udfordrer også Nazi-Danmarks hvidhedsnormer. Han har eksempelvis skrevet bogen “Hvor taler du flot dansk”, der klandrer hr. og fru Jensen, altså den heteronormative gennemsnitdansker, for deres racistiske mikroaggressioner. Men det vigtige ved Abdel er netop, at han kan kritisere de nationalistiske og fascistiske tendenser hos ‘almindelige’ mennesker fra queer-perspektiv, og ikke fra et vestligt-heteronormativt perspektiv, sådan som Yahya gør det. Desuden er det superfrækt at tænke på, at han måske har AIDS.

Så fik vi vist slået dét fast. Yahya er ude, homoperkere er inde (omend jeg helst ikke vil tænke på hvor).

Om Eric Kreutzmann

Tjek også

NEJ TIL ISLAMISK BØNNEKALD I STARTEN AF MATADOR – ENIG? DEL GERNE!!!1!

Kender du det når du har sat dig ned med en skål popcorn og friskstegte …

3
Efterlad et svar

Venligst Log ind for at kommenterer
3 Kommentartråde
0 Tråd kommentarer
2 Følgere
 
Flest stemmer
Hotteste kommentar
3 Kommentarorer
Ingolf GaboldsenClausJohan Waldheim Nylige kommentatorer
  Abonner  
nyeste ældste mest stemt
Informer om
GibMelson
Blæser læser
GibMelson

Åh du godeste.. poetry slam er virkelig bare det værste lort.
Jeg har en gang udsat for selv for det pis, og det skulle så også være den sidste.
Eller hvad? Jeg ser et potientiale for en Sam Hyde-inspireret infiltration?

Kreutzman, kontakt lige Clara Kjellsen og resten af PozGrrls, så vi kan få igangsat noget!

Claus
Gæst
Claus

Jeg er så stolt af Blæserens dybdeborende journalistik. Så stolt. Og rørt.

Ingolf Gaboldsen
Gæst
Ingolf Gaboldsen

Han blev degraderet til std perker, ligeså snart han ikke gad altruisternes pis på venstrefløjen og deltog i en kulturfest med DF. Pludselig var hans forhold til en ældre underviser ikke “fantastisk”, nu var det mærkeligt osv.