Hjem / Andet / Interessante tyske meningsmålinger

Interessante tyske meningsmålinger

Holder man øje med meningsmålinger fra andre lande, har man måske allerede hørt, at AfD af og til har været foran de tyske Socialdemokrater (SPD), og dermed har stået til at blive Tysklands andetstørste parti.

Men dette er ikke længere noget, der sker en gang imellem; faktisk lader det til at være blevet normen. Kigger vi eksempelvis på gennemsnittet af de seneste 10 meningsmålinger, der er vist på Wikipedia-siden om meningsmålinger for næste tyske valg, ser vi følgende:

CDU/CSU: 27,2%

AfD: 17%

SPD: 16,4%

Grüne: 15,3%

Linke: 10,6%

FDP: 9,3%

Dette resultat er interessant af en række årsager. For det første har både Merkels CDU og SPD mere eller minde ødelagt sig selv. Til valget i 2013 fik de to partier hhv. 41,5% og 25,7%, mens de i 2017 var faldet til hhv. 32,9% og 20,7%—et historisk dårligt valg for sidstnævnte. Men det er altså kun gået ned ad bakke siden da.

AfD har, som tidligere nævnt, overhalet SPD, ikke bare i enkelte målinger, men også når man kigger på gennemsnittet af de seneste målinger.

Det sidste, der er interessant, er resultatet for De Grønne—de svarer vistnok til vores Alternativet, måske med knap så meget klovn og lidt færre sexgynger—der tilsyneladende har mindst lige så stor fremgang som AfD. I én meningsmåling, udarbejdet fra d. 24 til d. 28 september, overhaler de faktisk både SPD og AfD, og står dermed til at blive Tysklands andetstørste parti.

Jeg er sikker på, at jeg ikke er enig med De Grønne i særlig meget—de går nok primært op i LGBTP-aktivisme og CO2-afgifter på hvide mænd—men jeg er egentlig ikke utilfreds med at se dem gå fremad. Dette vil trods alt gøre Merkels nuværende koalition med SPD mere og mere umulig.

CDU/CSU og SPD står jo allerede sammenlagt til langt under 50% af stemmerne, og vil derfor være ude af stand til at fortsætte efter valget uden hjælp fra endnu et parti (bemærk at man i Tyskland har såkaldt positiv parlamentarisme, hvilket vil sige, at en regering skal have et flertal i parlamentet; man kan ikke, som f.eks. her i landet, danne en mindretalsregering med støttepartier). [Opdatering: faktisk kan man godt danne en mindretalsregering i Tyskland, dette var endda på tale efter sidste valg; noget sådant ville dog være højst usædvanligt. Merkel er dog i så fald nødt til at bryde med en langvarig tradition, og har, om ikke andet, stadig brug for et støtteparti. Den resterende del af artiklen gælder derfor alligevel stort set.]

Hvad fremtidig regeringsdannelse angår, vil de, såfremt de fortsat ønsker at holde AfD ude, være nødt til at danne regering med et af de tre resterende partier: De Grønne, de Frie Demokrater (FDP) eller Die Linke. Sidstnævnte, der vist nogenlunde er tysk politiks svar på Enhedlisten, tror jeg ikke, ville være interesserede. FDP, et liberalt parti, står til at blive Forbundsdagens mindste parti med kun godt 9% af stemmerne; CDU og SPD skal altså kun sammenlagt falde med yderligere ca. 3% i meningsmålingerne, før også en sådan koalition begynder at blive ude af stand til at danne flertal.

Og i så fald vil den eneste løsning være samarbejde med De Grønne. En sådan venstredrejning af den tyske regering skulle forhåbentlig kunne skræmme endnu flere af Merkels vælgere, både de socialkonservative, der ikke bryder sig som bøsseparader en gang om måneden, og de indvandringskritiske, væk og få overtalt dem til i det mindste at stemme på et marginalt nationalistisk parti som AfD.

Om Eric Kreutzmann

Tjek også

En vigtig dato…

“Nå ja, det var 11. september”. Det er ikke noget man hører alverden om mere, …

4
Efterlad et svar

Venligst Log ind for at kommenterer
4 Kommentartråde
0 Tråd kommentarer
3 Følgere
 
Flest stemmer
Hotteste kommentar
4 Kommentarorer
Eric KreutzmannIngolf GaboldsenOversætterenDen gamle Nylige kommentatorer
  Abonner  
nyeste ældste mest stemt
Informer om
Den gamle
Gæst
Den gamle

Rart hvis der kom nye vinde fra vort store naboland.

Oversætteren
Skribent

Det virker til at være en generel trend i Europa: De yderste fløje går frem, mens de liberale og særligt socialdemokratiske midterpartier går stærkt tilbage. Det tyder på en tiltagende polarisering i vores lande og derved går vi imod konflikt. Men det overrasker nok ikke nogen, der læser dagens blæser..

Ingolf Gaboldsen
Skribent

En ny “new normal” 😀