Hjem / Andet / Hvad fanden foregår der i Sverige?

Hvad fanden foregår der i Sverige?

Det er ved at være to og en halv måned siden, der var valg i Sverige. På trods af Sverigedemokraternes enormt skuffende resultat (17,5%, hvor de skulle have haft 20-25%), er de etablerede partier stadig ude af stand til at danne en traditionel regering.

DR giver følgende gennemgang af den besværlige proces i en (((faktaboks))):

 • Valget i Sverige 9. sep. endte med, at Socialdemokraterna blev det største parti, Moderaterna næststørst og Sverigedemokraterna nummer tre.
 • Ingen af blokkene fik parlamentarisk flertal, og ingen af partierne vil samarbejde med Sverigedemokraterna.
 • 2. oktober fik Moderaternas leder, Ulf Kristersson, to uger til at finde et regeringsalternativ, som kunne få Riksdagens tilslutning.
 • Det lykkedes ikke Kristersson, og mandag 15. oktober gik opdraget videre til Socialdemokraternas leder og fungerende statsminister, Stefan Löfven.
 • Löfven fik frist til mandag 29. oktober, men måtte også kaste håndklædet i ringen og opgive at danne regering.
 • 5. nov. besluttede talmannen, at Moderaternas leder igen skulle forsøge at danne regering.
 • På et fælles pressemøde 12. nov. oplyste talmannen, Andreas Norlén, og Ulf Kristersson, at Norlén har nomineret en regering med Moderaterna og Kristdemokraterna til Riksdagen.
 • Onsdag 14. nov. stod det klart, at der ikke var flertal for denne konstellation. 154 stemte for, men 195 stemte imod.
 • Torsdag 15. nov. pegede talmannen på Centerpartiets leder, Annie Löof, der blev den tredje partileder, som gjorde forsøget på at danne regering. Hun fik i første omgang en uge til sine sonderinger.
 • Torsdag 22. nov. har Annie Lööf oplyst talman Andreas Norlén, at hun ikke har kunnet danne en regering.
 • Andreas Norlén skal nu bestemme det næste skridt.
 • Hvis Riksdagen fire gange stemmer en mulig ny regering ned, skal der udskrives valg, såkaldt extraval. Det skal holdes senest tre måneder efter sidste afstemning i Riksdagen.Kilder: Riksdagen, SVT og TT.

Særligt Lööfs regeringsfiasko er hvidpillende. For det første er hendes parti mere eller mindre Sveriges Radikale Venstre; men hvad endnu vigtigere er, er at det viser, at det tilsyneladende ikke er muligt at danne en regering over midten. Netop dét var jo den store fare—nu hvor hverken den svenske venstrefløj eller den svenske højrefløj (minus SD) kan få flertal i Rigsdagen, var den oplagte løsning, såfremt man fortsat vil holde SD ude, at samarbejde over midten i bedste Merkel-stil.

Som nævnt af DR har man i Sverige åbenbart fire chancer for at danne regering. Jeg ved ikke, hvad de tænker næste—og sidste—forsøg skulle være; hvis hverken en venstre-, højre- eller centrumregering fungerer, har jeg svært ved at se, at man kan danne en svensk regering uden SD. Det kan selvfølgelig ske, at man er lidt mere villig til at gå på kompromis, når det er sidste forsøg; men hvis ikke, ser det ud til, at svenskerne skal til valg igen i starten af december.

Iflg. meningsmålingerne står SD p.t. til ca. 19-20% af stemmerne—altså en beskeden fremgang. Men det seneste valg viste os jo også, at man tilsyneladende ikke længere kan stole på meningsmålingerne ift. SD’s stemmeprocent, så det er ikke klart, hvad man skal udlede af dette faktum.

Jeg havde håbet, at man måske kunne øge stemmeprocenten for SD (for slet ikke at andre partier, der ligger til højre for dem) ved at indføre større valghemmelighed, hvad der jo tilsyneladende var på tale i sammenhæng med de udsendte EU-observatører ved sidste valg. Det lyder imidlertid ikke til, at der bliver gjort noget ved dette inden 2019.

Om Eric Kreutzmann

Tjek også

Det frie Sverige hjælper med at stoppe moskebyggeri

Svenskere bosat i Karlstad Kommune kunne i forrige uge blot tælle ned til opførslen af …

15
Efterlad et svar

Venligst Log ind for at kommenterer
11 Kommentartråde
4 Tråd kommentarer
6 Følgere
 
Flest stemmer
Hotteste kommentar
11 Kommentarorer
Lars Agerbæk med æSimon TemplarGydaMorten B.Tom Venster Nylige kommentatorer
  Abonner  
nyeste ældste mest stemt
Informer om
zyklon brusenbadenstein
Gæst
zyklon brusenbadenstein

Det bedste vi kan håbe på er fuldstændig lammelse og kaos.Kun på den måde er der håb om det folkeforræderiske system bryder sammen.

Oversætteren
Skribent

Hvis der kommer et nyt valg, så bliver det vel cirka samme resultat. Og så løser det jo intet. Vil de så holde et trejde valg?

Kristian Niss
Gæst
Kristian Niss

Død over Sverige.

Claus Boatsinker
Redaktør

Vi følger med men jeg vil ikke just kalde det sindsoprivende…

Lars Agerbæk med æ
Gæst
Lars Agerbæk med æ

Når man har fulgt Sverige længe nok kan man ikke undgå at blive lidt hårdhudet i ens forventninger om hvad der er muligt.

Lars Agerbæk med æ
Gæst
Lars Agerbæk med æ

Hvidpille? Sortpille? jeg ved snart ikke. Jeg havde faktisk håbet på at Annie-30 milioner-Lööf ville gå hen og blive Sveriges næste statsminister.

Morningstar
Gæst
Morningstar

Någonting är ruttet i staten Muggisverige.

Tom Venster
Gæst

Det virker som at situasjonen i Sverige (og mange andre steder) må bli betydelig verre før den kan bli bedre. Denne farsen av en regjeringsdannelse kan i hvert fall gjøre det klart for den vanlige svenske at noe er alvorlig galt med deres politiske system.

Morten B.
Gæst
Morten B.

Det er i grunden sært, at de ikke vil indgå i regeringsdannelse med SD, som ellers tydeligt har tilkendegivet, at det er indforstået med tingenes tilstand, hvis det kan få en plads ved bordet. Enhver multietnisk stat har nemlig behov for et boomer-parti, der kan opretholde status quo og sikre, at alle nationale stemmer fiser ud i den tomme luft. Altså en Dansk Folkeparti-effekt. Det sikrer en udskiftning af folket uden de vilde protester. Et lydløst folkemord som vi har her i Danmark.

brugernavn
Blæser læser
brugernavn

Sten nei svenne !

brugernavn
Blæser læser
brugernavn

SteM

Simon Templar
Gæst
Simon Templar

Valget bliver spændende!
For der bliver valg, hvis ikke de alle sutter røv på Löfven! Og det kunne de gøre..

Lars Agerbæk med æ
Gæst
Lars Agerbæk med æ

jeg tror Moderaterna ville stemme imod Löfven. De vil gerne have valg så Sverige Demokraterna kan gå endnu mere frem. Nok til at SD bliver det andet største parti og så danne regering med Moderaterna og Krist Demokraterna.
Jeg tror gerne Moderaterna vil samarbejde med SD, jeg tror bare det vil være nemmere for dem hvis de ikke selv skal tage initiativet.