Hjem / Samfund / Hvordan måler man bedst sin kropstemperatur?

Hvordan måler man bedst sin kropstemperatur?

Det viser sig nu at den seneste generation af øretermometre er særdeles pålidelige, og at rektaltermometret snart vil blive et marginaliseret instrument i sundhedsvæsenet.

Så er der godt nyt til de fleste, der skal have taget deres temperatur på hospitalet. Nu er det nemlig slut med at få et termometer op bagi for at tjekke, om du har feber.

Tre ude af fire patienter kan fremover nøjes med at få tjekket temperaturen i øret. En af dem er John Andersen.

– Det har jeg det udmærket med. Det er meget hurtigere, meget nemmere og mere bekvemt, siger John Andersen til TV 2.

På Sygehus Sønderjylland har overlæge og professor Christian Backer Mogensen undersøgt temperaturen på 1586 patienter i både endetarm og i øret. Resultatet viser, at de nyeste generationer af øretermometre er lige så pålidelige som de rektale termometre.

– Det er meget, meget hurtigere for sygeplejerskerne at måle det i øret, og det er mere behageligt for patienterne, at man kan nøjes med at lægge øre til, siger Christian Backer Mogensen.
Mindre smitterisiko

Derudover har det også stor betydning for den smitterisiko, der følger med, når temperaturen måles i endetarmen.

Der er dog nogen som ikke just bifalder denne udvikling. Kort efter at denne undersøgelse blev offentliggjort, modtog vi følgende uopfordrede udtalelse fra justitsminister Søren Pape Poulsen:

“Ja, jo, jeg er ikke sundhedsminister, men jeg udtaler mig også mere som menneske nu end som statslig myndighedsperson. Hvorfor kan vi ikke bare beholde vores numsemålere? Hva’? Helt ærligt. Er der ikke plads til livets små fornøjelser mere? Altså hjemme hos mig bruger vi en modificeret bollesprøjte som termometer og det mindste nys eller tegn på sygdom, er en anledning til at fedte det ind. Det er da skægt. Og trygt.

Privatfoto (copyright: Søren Pape Poulsen)

Denne overgang til fokus på øregangen og dens snaskede voks. Skulle det være bedre? Mere hygiejnisk? Me thinks not, du. Jeg vil fremsætte et lovforslag til behandling i Homotinget snarest, der garanterer at alle borgere skal sikres muligheden for at få målt temperaturen i endetarmen.

Især børn. Det husker jeg tydeligt som barn og det var så rart, du. Hvorfor skal børn i dag snydes for denne oplevelse? Hvis voksne ikke havde pillet mig deromme, og gjort en masse andre ting, ja, så havde jeg jo aldrig blevet den folkekære svansefigur jeg er i dag. Tænk lige på det.

De kan tage den undersøgelse om nøjagtighed og stikke den op i røven. Der hvor termometret har hjemme.”

Det er ren tale der er til at forstå. Dagens Blæser bifalder dog den teknologiske udvikling og har ikke forståelse for Papes fascination og forherligelse af bagdørsapparatet.

Om Claus Boatsinker

Tjek også

Lys fremtid for forlaget Logik

De fleste har nok hørt om Logik Förlag, det svenske forlag der har alt indenfor …

5
Efterlad et svar

Venligst Log ind for at kommenterer
3 Kommentartråde
2 Tråd kommentarer
4 Følgere
 
Flest stemmer
Hotteste kommentar
4 Kommentarorer
Generisk navnClausOversætterenIngolf Gaboldsen Nylige kommentatorer
  Abonner  
nyeste ældste mest stemt
Informer om
Generisk navn
Gæst
Generisk navn

>læs artikel der omhandler endetarmen
>skriv Pape-artikel til dagensblæser
>???
>Krystalnat

Ingolf Gaboldsen
Skribent

Hvad med babyer? Er den også god nok ved dem?

Generisk navn
Gæst
Generisk navn

Nok ikke hvis det står til vores kære minister.

Oversætteren
Skribent

Bifalder Dagens Blæser al teknologisk udvikling?