Hjem / Verden / Berlusconi ønsker ny regering

Berlusconi ønsker ny regering

Den italienske regering lader til at være splittet. Uenighederne mellem de to regeringspartier gælder åbenbart alt fra infrastruktur til Italiens officielle holdning til situationen i Venezuela. Flere italienske aviser spår, at regeringen ikke overlever 2019. Dette har givet Silvio Berlusconi, landets tidligere premierminister, fikse ideer.

Til de, der ikke husker det, forløb det seneste italienske valg nogenlunde således: den store vinder blev Femstjernebevægelsen, et populistisk parti med en tilsyneladende uklar ideologisk profil, der endte med ca. en tredjedel mandaterne i både det italienske senat og underhus. Det højrepopulistiske Lega Nord, de centrumvenstreorienterede Demokrater (der inden valget havde været landets største parti) og Silvio Berlusconis centrumhøjreorienterede Forza Italia fik hver især ca. en sjettedel af mandaterne i begge kamre.

Lega var egentlig del af en centrumhøjrekoalition med Forza Italia og et par mindre partier, men denne opnåede kun at få 137 af de 315 pladser i senatet og 265 af de 630 i underhuset—altså ikke helt nok til at danne regering. Lega valgte derfor i sidste ende at forlade koalitionen og danne regering med Femstjernebevægelsen.

Pga. de påståede interne stridigheder i den nuværende regering ønsker Berlusconi at genoplive sin centrumhøjrekoalition med støtte fra nogle dissidenter fra Femstjernebevægelsen. (Han må skulle bruge godt 20 af slagsen i senatet og min. 50 i underhuset.) Det er muligt, at dette ville være en positiv udvikling fra et nationalistisk perspektiv. Lega vil gå fra et være juniorpartner i en regering med den ca. dobbelt så store Femstjernebevægelse til at dele magten med et parti på deres egen størrelse og et par mindre partier, hvoraf i hvert fald ét, de nationalkonservative Fratelli d’Italia (Italiens Brødre), tilsyneladende har holdninger til indvandring, der svarer til Legas egne.

Dog er det næppe den bedste løsning. Hvis det virkelig står så galt til med regeringen, som det påstås, ville det bedste være at lade den falde sammen og gå til valg. Sidste år fik Lega godt 17% af stemmerne, mens de nu i meningsmålingerne står til 30-35%; og fordi Italien bruger en blanding af proportionel mandatfordeling og kredsmandater, er det ikke umuligt (omend det heller ikke er garanteret), at et parti kan få flertal i begge kamre med blot en tredjedel af stemmerne. Hvis bare Lega kan få ca. 45% af mandaterne, er det muligvis også godt nok. De vil i så fald måske kunne danne regering med Fratelli d’Italia som deres eneste nødvendige støtteparti.

Om Eric Kreutzmann

Tjek også

Nomineret til ‘Bedste Film,’ så har du vel husket bøsserne og negerene?

Husker du Hollywood? Du ved den der jødiske enklave, hvor adskillige højtprofilerede magtjøder sidder og …

1
Efterlad et svar

Venligst Log ind for at kommenterer
1 Kommentartråde
0 Tråd kommentarer
1 Følgere
 
Flest stemmer
Hotteste kommentar
1 Kommentarorer
Claus Boatsinker Nylige kommentatorer
  Abonner  
nyeste ældste mest stemt
Informer om
Claus Boatsinker
Administrator

Spændende. En sjælden historie om italiensk demokrati der lader til at kunne blive en solstrålehistorie.