Hjem / Andet / Interessant ny meningsmåling vedr. det næste franske præsidentvalg

Interessant ny meningsmåling vedr. det næste franske præsidentvalg

(Er man ikke interesseret i min politiske analyse, kan man blot læse sætningerne med fed skrift for at få meningsmålingernes resultater.)

Jeg har tidligere skrevet om Marine Le Pens fremgang i de franske meningsmålinger. Men indtil videre har dette kun omhandlet den første af det franske præsidentvalgs to valgrunder. Nu har vi for første gang siden valget i 2017 en meningsmåling, der også viser, hvordan franskmændene agter at stemme i anden valgrunde.

En kort opsummering til dem, der ikke interesserer sig for fransk politik: i Frankrig er præsidentvalget delt op i to valgrunder; i første runde er der en lang række kandidater, man kan stemme på, og to de mest populære af disse går videre til anden runde, hvor valget så endelig afgøres. I 2017 blev Emmanuel Macron nr. 1 i første valgrunde med 24% af stemmerne, mens Marine Le Pen kom på andenpladsen med 21,3% af stemmerne. De to gik så videre til anden valgrunde, hvor Macron jordede Le Pen og vandt valget med hele 66,1% af stemmerne.

To meningsmålinger fra december sidste lod imidlertid til at vise, at Le Pen var ved at hale ind på Macron. Iflg. den stod de to lige , mens den anden faktisk viste, at Le Pen havde et forspring på 2%. Men det var som sagt kun i første valgrunde, og det er første i år, vi har data, der også spår om den skæbnesvangre anden valgrunde.

Denne meningsmåling tildeler hverken Le Pen sejren i første eller anden valgrunde, men viser dog, at hun—såfremt den nuværende udvikling fortsætter—er godt på vej. I første valgrunde står Macron og Le Pen til hhv. 30% og 27%. Der er altså tale om markant fremgang til begge, hvilket i sig selv er ganske interessant.

I 2017 gik tredjepladsen til den liberalkonservative François Fillon, der med 20% af stemmerne lå meget tæt på Le Pen. I den pågældende meningsmåling finder vi på tredjepladsen den venstrepopulistiske Jean-Luc Mélenchon, der står til blot 12%. Fra 2017’s politiske splittelse lader vi altså til være på vej mod et nyt politisk paradigme, hvor den ærkeglobalistiske Macron og den (omend utilstrækkeligt) nationalistiske Le Pen endegyldigt bliver fransk politiks omdrejningspunkt. Frankrigs centrumhøjreorientrede Republikanere og det centrumvenstreorienterede Socialistparti, der før havde denne rolle, er komplet ødelagte og står hhv. 8% og 6% af stemmerne.

Men tilbage til det vigtigste: iflg. denne seneste meningsmåling står Macron til 56% af stemmerne af anden valgrunde, mens Le Pen står til 44%. Der er altså stadig tale om en sikker sejr til Macron—men langt mindre sikker end i 2017. Efter at have været præsident i knap to år er han gået fra en føring på 32,2% til en føring 12%. Le Pen har med andre ord godt tre år til at tage sig af den sidste tredjedel (godt og vel) af Macrons forspring. Om dette vil lykkes hende er selvfølgelig svært at sige. Det er muligt, at Macron allerede er nået lavpunktet ift. popularitet (eller mangel på samme), og i så fald kan det jo måske blive svært at få ham under de nuværende 56%.

Andelen af den franske befolkning, der hhv. synes og ikke synes, at Macron gør det godt som præsident.

I høj grad kommer det vel an på, bl.a. hvordan det de næste par år vil gå med de Gule Veste—om de går i sig selv, eller om de forbliver en faktor i fransk politik, der også i fremadrettet vil diskreditere Macron. Indvandringssituationen er selvfølgelig også relevant—får Macron lukket så mange negre ind, at den gennemsnitlige franskmand søger mod højre? Kommer vi til, af den ene eller anden grund, at opleve en ny stor migrantstrømning à la 2015-2016? Er et valg i Italien nært forestående, og vil dette kunne hjælpe Le Pen ved yderligere at normalisere højrepopulisme i Europa? Kort sagt er der mange faktorer.

Om Eric Kreutzmann

Tjek også

(((Senator))) i færd med at afkriminalisere pædofili

Statssenator i San Francisco, Scott Wiener, har fået grønt lys til at sende et lovforslag …

3
Efterlad et svar

Venligst Log ind for at kommenterer
3 Kommentartråde
0 Tråd kommentarer
2 Følgere
 
Flest stemmer
Hotteste kommentar
3 Kommentarorer
Lars Agerbæk med æIngolf GaboldsenJohan Waldheim Nylige kommentatorer
  Abonner  
nyeste ældste mest stemt
Informer om
GibMelson
Blæser læser
GibMelson

Le Pen <33333
ovenstående men uironisk^^

Ingolf Gaboldsen
Gæst
Ingolf Gaboldsen

Man har fundet ud af at det Macron kalder patriotisme (håbet om en blanding af alle racer der støtter op om globohomo), er idioti, så derfor vælger man nationalisme.

Lars Agerbæk med æ
Gæst
Lars Agerbæk med æ

Hørte engang Lykketoft sige at problemet med Thorning regeringen var at den ikke havde formået at gennemføre sine -for befolkningen, smertefulde reformer tidsnok før næste valg. Det handler om at en regering skal nå at gennemføre den nødvendige politik, for at der kan komme gang i økonomien som så giver et overskud der kan bruges til at levere på de løfter regeringen er blevet valgt på.

Måske er det det, Macron har forsøgt at gøre med de der benzin afgifter. Måske de gule veste har spoleret hans plan. Men med 3 år i nu kan der selvfølgelig nå at ske meget.