Hjem / Indsigt / De Gule Veste kræver direkte demokrati, stor opbakning fra befolkningen

De Gule Veste kræver direkte demokrati, stor opbakning fra befolkningen

Nu, hvor vi er ovre jul og nytår, er de Gule Veste så småt begyndt at gå på gaden igen. Et af deres nye krav er, at man i Frankrig indfører et folkeafstemningssystem på linje med det, man har i Schweiz, så befolkningen kan få større indflydelse. Hvis man vil læse mere om dette forslag, den franske politikerlede og de franske teknokraters modvilje overfor forslaget, kan jeg anbefale tredje del af denne glimrende artikel. Enhver, der har tid, råder jeg såmænd til at læse hele artiklen.

Forslaget om mere direkte demokrati i Frankrig er ifølge målingsinstituttet IFOP enormt populært. Overordnet set støttes det af 69% af den franske befolkning; man har dog også kigget på folks holdninger ift. deres politiske sympatier.

Nu er det nok ikke alle vores læsere, der har styr på de franske partier og hvilke forkortelser, de anvender anvender; jeg gennemgår dem derfor lige:

  • Øverst har vi FI, La France insoumise, et venstrepopulistisk parti ledet af socialisten Jean-Luc Mélenchon; 78% af dem, der støtter FI, går altså ind for forslaget om mere direkte demokrati.
  • Dernæst har vi PS, Socialistpartiet, Frankrigs generiske centrumvenstreparti; 75% af dem, der støtter Socialisterne, støtter også det omtalte forslag.
  • LREMLa République en marche, er præsident Macrons parti; her er det kun 43%, der støtter forslaget, og de er dermed det eneste parti, hvis potentielle vælgere ikke ville vedtage en lov om udvidet direkte demokrati, hvis de kunne.
  • LR, Republikanerne, er Socialisternes centrumhøjreorienterede modstykke; 58% af dem, der støtter Republikanerne, går ind for forslaget.
  • Til sidst har vi RNRassemblement National, tidligere kendt som Front National, Le Pens parti; hele 80% af dem, der støtter Le Pen & co., vil udvide det direkte demokrati i Frankrig.

Fire af Frankrigs fem største partier støtter altså forslaget om direkte demokrati—eller det gør i hvert fald deres vælgere. Og hos tre af partierne er vælgeropbakningen til forslaget sågar +75%. Problemet er selvfølgelig, at det eneste parti, hvis vælgere ikke støtter forslaget, p.t. sidder ved magten. På den anden side har de Gule Veste jo allerede før tvunget Macron til at gå på kompromis, så måske kan de gøre det igen.

Under alle omstændigheder vil det nok skade Macron ved valget i 2022, hvis han nægter så meget som at overveje et forslag, som næsten 70% af Frankrigs befolkning går ind for; og som jeg allerede har skrevet om, har Marine Le Pen en markant bedre chance ved næste valg, end hun havde i 2017. For hendes parti—hvis potentielle vælgere mere end noget andet partis støtter forslaget—ville det være oplagt under valgkampen at påpege præsidentens modvillige indstilling overfor direkte demokrati.

Om Eric Kreutzmann

Tjek også

En vigtig dato…

“Nå ja, det var 11. september”. Det er ikke noget man hører alverden om mere, …

8
Efterlad et svar

Venligst Log ind for at kommenterer
3 Kommentartråde
5 Tråd kommentarer
2 Følgere
 
Flest stemmer
Hotteste kommentar
5 Kommentarorer
Ingolf GaboldsenOversætterenAlexanderDanielClaus Nylige kommentatorer
  Abonner  
nyeste ældste mest stemt
Informer om
Claus Boatsinker
Administrator

En god konkret ting at få på banen. Mere energi til at fortsætte hver lørdag.

Oversætteren
Skribent

Hvis systemet ser forslaget som en trussel, så kan det kun være en god ting. Vi skal tilbage til de små enheder..

Daniel
Gæst
Daniel

Meget kan siges om direkte (((demokrati))) men de mest idiotiske ting som Forrædertinget indfører som at tage imod IStosser selvom et stort flertal af danskerne ikke ønsker dem i Danmark ville stoppes med direkte demokrati. Men demokrati og multikultur uden at straffe forræderiske politikkere der lyver dur bare ikke.

Oversætteren
Skribent

Ja det ville måske hjælpe.. Måske det kan få folk til at tage lidt mere ansvar og måske komme til at føle politiske beslutninger lidt mere på dem selv, idet beslutningerne så kommer til at skulle udmøntes i deres lokalområde. Det lyder sundt, men om det ville løse alle problemer er nu tvivlsomt..

Alexander
Gæst

Lidt offtopic: Har i nogle forslag til hvor man kan mødes med ligesindede racister og antisemiter? Føler mig ikke p.t. villig og i stand til at give mig 100% for kampen, som Nordfront forventer af dets medlemmer.

Daniel
Gæst
Daniel

Meld dig ind i Stram Kurs i kampen for et racerent Danmark…………

Alexander
Gæst

“Jeg er ikke højreekstremist. Jeg har udtalt mig imod homofobi og antisemitisme gentagne gange. ” -Rasmus Paludan.
twitter.com/rasmuspaludan/status/990582291121561600?lang=ar

Ingolf Gaboldsen
Gæst
Ingolf Gaboldsen

Find nogle der vil til Scandza