Hjem / Indsigt / Valg i Spanien

Valg i Spanien

I skrivende stund er stemmerne fra gårsdagens valg i Spanien ved at være talt op. Det ser ud til, at aftenens helt store vinder bliver det højrepopulistisk Vox, der har fået 10,3% af stemmerne. Dette er en enorm forbedring for partiet, der først er oprettet i 2013, og som ved begge de to tidligere spanske valg, det har deltaget i (i hhv. 2015 og 2016), kun har fået ca. 0,2%. Da mandater ikke i Spanien fordeles proportionelt, er de 10,3% dog kun ensbetydende med 24 mandater i det spanske underhus, der i alt har 350 medlemmer.

Valgets største parti blev det centrumvenstreorienterede Spanske Socialistiske Arbejderparti (PSOE), der er gået fra 22,6% ved sidste valg til 28,7%. De går dermed fra 85 til 138 mandater.

På andenpladsen finder vi valgets største tabere, det centrumhøjreorienterede Partido Popular (PP), der inden valget var det største parti, men som nu er gået fra 33% af stemmerne til blot 16,7%. De godt og vel halverer deres mandater, da de falder fra 137 til 66.

Noget bedre er det gået for det (tilsyneladende) højreorienterede parti Ciudadanos. De må på en eller anden måde have nydt godt af Spaniens ikke-proportionelle mandatfordeling, da de egentlig kun er steget fra 13,2% til 15,8% af stemmerne, men til gengæld er gået fra 32 til 57 mandater. Jeg kan ikke helt finde ud af, hvad jeg skal mene om partiet. Kigger man på deres Wikipedia-side, kunne man godt få indtrykket af, at de er en (omend måske lidt mere borgerlig) spansk udgave af det Radikale Venstre; dog kan man også læse sig til, at partiet har flyttet sig til højre de seneste par år, og de beskrives som alt fra “postnationalister” til spanske nationalister—sidstnævnte skyldes måske mest deres modstand mod catalansk uafhængighed.

Til sidst har vi det venstrepopulistiske Unidos Podemos, der inden valget skiftede navn til Unidas Podemos, muligivs for at signalere, at de er en flok kællinger. Partiet er gået fra 21,2% til 14,3%, og er dermed faldet 71 til 42 mandater.

Der er altså ingen åbenlys vinder af det spanske valg, men en venstreorienteret regering virker mest sandsynlig. De tre højreorienterede partier, PP, Ciudadanos og Vox, står tilsammen kun med 147 mandater, mens PSOE og Podemos har 165. Ingen af dem kan danne flertal uden støtte fra nogle af de mindre regionalistiske partier i det spanske parlament, og eftersom den spanske venstrefløj er langt mere venligt stemt overfor f.eks. afhængighed til Catalonien, og da de i forvejen har flere mandater, tænker jeg ikke, at vi kommer til at se en højreorienteret regering som følge af dette valg.

Om Eric Kreutzmann

Tjek også

En vigtig dato…

“Nå ja, det var 11. september”. Det er ikke noget man hører alverden om mere, …

2
Efterlad et svar

Venligst Log ind for at kommenterer
2 Kommentartråde
0 Tråd kommentarer
3 Følgere
 
Flest stemmer
Hotteste kommentar
2 Kommentarorer
zyklon brusenbadensteinOversætteren Nylige kommentatorer
  Abonner  
nyeste ældste mest stemt
Informer om
Oversætteren
Skribent

Det virker som en generel trend: Mange små og nye partier, der har svært ved at samarbejde pga. jævn stemmefordeling.

zyklon brusenbadenstein
Gæst
zyklon brusenbadenstein

10% til VOX er ikke noget at råbe hurra for,men er dog en start.Spanien har en særlig plads i mit hjerte da Spanien før har vist hvordan man behandler (((visse))) folkefærd.