Hjem / Andet / Vi gør status: hvor mange stemmer står Stram Kurs og Nye Borgerlige til?
Rasmus Paludan og Pernille Vemund. Partilederne til valgkampens første partilederrunde på DR på Christiansborg, tirsdag den 7. maj 2019. (Foto: Ida Marie Odgaard/Scanpix 2019)

Vi gør status: hvor mange stemmer står Stram Kurs og Nye Borgerlige til?

Der er nu kun godt tre uger til valget, og jeg tænkte derfor, jeg ville begynde at kigge på, hvilke tendenser vi ser i meningsmålingerne. Jeg vil fokusere på Stram Kurs’ og Nye Borgerliges resultater, men vil også kort komme ind på de øvrige partier. Hvis du er mest interesseret i det overordnede resultat, er dette at finde sidst i artiklen.

Eftersom SK selvfølgelig er det mest interessante parti for os og vores læsere, vil jeg starte fra og med den første meningsmåling, der inkluderede dem. Jeg vil gøre brug af meningsmålingerne på denne Wikipedia-side samt denne fra Altinget, som ikke er at finde på Wikipedia.

SK’s hidtil bedste resultat(er) finder vi i to meningsmålinger fra YouGov, der er udarbejdet fra hhv. d. 7. til d. 11. og d. 8. til d. 12. maj. Ifølge begge målinger står partiet til 4% af stemmerne. Det værste resultat er fra d. 10. maj i en måling fra Voxmeter; her får SK kun 1,6%, og det er dermed den eneste af de 16 målinger, jeg har fundet, der placerer partiet under spærregrænsen.

Det bedste resultat for NB er ligeledes at finde i en YouGov-måling, denne gang udarbejdet fra d. 1. til d. 3. maj. Her står de til hele 6,3%. Deres værste resultat er dog også noget værre end SK’s, nemlig 0,9% i en Voxmeter-måling fra d. 6. maj. Voxmeter giver, som man måske kan fornemme, ikke SK og NB specielt gode resultater. Af de 16 målinger, jeg som sagt kigger på, er der fem fra Voxmeter, og de viser alle, at NB ikke står til at komme over spærregrænsen.

Disse fem Voxmeter-målinger giver SK et gennemsnit på 2,14%, mens NB er helt nede på 1,5%. Det er om ikke andet positivt i den forstand at SK, selv ifølge det måleinstitut, der giver de dårligste resultater til de nye højreorienterede partier, stadig står til at komme i Folketinget. (NB er så åbenbart knap så heldige.)

Omvendt har der i den omtalte periode været fire YouGov-målinger, der i gennemsnit giver SK 3,95% og NB 4,95%. Det interessante ved YouGov er, at de åbenbart foretager deres målinger vha. online-spørgeskemaer, og man kunne derfor tænke, at de måske formår at fange nogle folk, der ikke ville indrømme, hvad de faktisk har tænkt sig at stemme, til en fremmed, der ringer dem op. I så fald kunne man jo forestille sig, at de to partier er tættere på hhv. 4% og 5%, end de er på spærregrænsen. Men det er selvfølgelig kun valget, der i sidste ende kan vise os, om dette er tilfældet.

Noget særligt interessant er denne Epinion-måling fra d. 7. maj, som via DR’s hjemmeside lader én inddele vælgerne i forskellige grupper. Overordnet set giver målingen NB 2,9% og SK 2,6%; men havde det kun været mænd, der måtte stemme, ville de to partier hver især få 4,3% og 4%; var det kun kvinder, der stemte ville hverken NB eller SK komme i Folketinget, da de kun ville få hhv. 1,5% og 1,1%. Men det nok mest overraskende, målingen viser, er, hvor populære SK er blandt de unge vælgere. Hele 4,2%, altså en lidt større procentdel end blandt mandlige vælgere, af de unge siger nemlig, at de vil stemme SK.

Det overordnede resultat

Gennemsnittet af de 16 målinger, jeg har kigget på, giver hvert enkelt parti følgende resultat:

Socialdemokratiet: 26,79%

Venstre: 18,26%

DF: 11,84%

Enhedslisten: 9,19%

SF: 7,34%

Radikale: 7,13%

Konservative: 4,84%

Alternativet: 3,54%

LA: 3,51%

SK: 2,88%

NB: 2,84%

KD: 1,08%

Riskær: 0,57%

Det vil sige, at rød blok (hvortil jeg ikke regner Alternativet) står til 50,44% af stemmerne, mens blå blok (hvortil jeg ikke regner Stram Kurs) kun står til 42,94%. Men da hverken Kristendemokraterne eller Klaus Riskær Pedersen ser ud til at have nogen chance for at nå over spærregrænsen, daler blå blok til 41,29% takket være stemmespild.

Det ser altså ud til, at rød blok kan regne med 90 mandater og blå blok med blot 74, mens hhv. Elbæk- og Paludan-fløjen står 6 og 5 mandater hver især. Dertil kommer selvfølgelig de nordatlantiske mandater; nu ved jeg ikke lige, hvordan situationen ser ud i år, men normalt går de to grønlandske mandater og ét af de færøske jo til rød blok, og i så fald vil de stå med 93 mandater, mens blå blok højst kan på, at en færøsk allieret vil få dem op på 75.

Hvis rød blok kan få en regering til at fungere, ville det altså meget vel—selv uden Elbæk—kunne lade sig gøre for dem at tage magten. Det tror jeg så, som jeg har før har sagt, ikke på, de kan.

Om Eric Kreutzmann

Tjek også

Det frie Sverige hjælper med at stoppe moskebyggeri

Svenskere bosat i Karlstad Kommune kunne i forrige uge blot tælle ned til opførslen af …

5
Efterlad et svar

Venligst Log ind for at kommenterer
3 Kommentartråde
2 Tråd kommentarer
3 Følgere
 
Flest stemmer
Hotteste kommentar
4 Kommentarorer
Eric KreutzmannLars Agerbæk med æOversætterenClaus Nylige kommentatorer
  Abonner  
nyeste ældste mest stemt
Informer om
Claus Boatsinker
Administrator

Det bliver en dejlig 5. juni.

Oversætteren
Skribent

Hvorfor tror du ikke, at rød block (med eller uden Elbæk) kan få en regering til at fungere?

Lars Agerbæk med æ
Gæst
Lars Agerbæk med æ

Vi vinder selvom vi taber magten.
Kan dog ikke se andet end at S, RV og SF må have lært af regeringsforhandlingerne i 2011 og Enhedslisten af forhandlingerne med regeringen dengang. Økonomien er jo også langt bedre i dag end den var dengang og det burde alt andet lige gøre det lettere at få et samarbejde til at køre. Og hvis Enhedslisten og de Radikale vil tilfredsstille deres vælgere kan de jo bare forbedre forholdene for de flygtninge der er her i stedet for at tage flere ind.