Hjem / Verden / Valg i Italien

Valg i Italien

Det italienske regeringssamarbejde mellem Femstjernebevægelsen og Matteo Salvinis Lega Nord er netop brudt sammen.

Partierne i den italienske koalitionsregering med Femstjernebevægelsen og Ligaen er for langt fra hinanden.

Sådan lyder det fra vicepremierminister og indenrigsminister, Matteo Salvini fra Ligaen. Ifølge ham er den eneste måde at komme videre at afholde valg.

Indenrigsministeren har gjort det klart over for premierminister Giuseppe Conte, at alliancen mellem Ligaen og Femstjernebevægelsen er kollapset.

– Vi bør hurtigt give valget tilbage til vælgerne, lyder det fra Matteo i en skriftlige erklæring.

Parlamentet kan blive kaldt sammen i næste uge og foretage de nødvendige handlinger, tilføjer han.

Den 6. juni oplyste de to italienske partier, at det var nået til enighed om at fortsætte deres regering. Oplysningen kom, efter at deres forhold havde været udfordret siden europaparlamentsvalget i maj.

Dette er en positiv nyhed. Næsten to tredjedele af den nuværende italienske regering udgøres i dag af den populistiske men ideologisk uklare Femstjernebevægelse. På trods af sin popularitet agerer Matteo Salvini og hans parti altså juniorpartner.

Men det kan et valg meget vel lave om på, eftersom Lega Nord i de seneste målinger står til omkring 37-38% af stemmerne (og Femstjernebevægelsen til kun ca. 17%). Salvini vil højst sandsynligt forsøge at danne en højreorienteret koalition efter et kommende valg, og her ville en attraktiv partner være det mellemstore højrepopulistiske Fratelli d’Italia (Italiens brødre), der står til at få omkring 6% eller 7%.

De to partier kan dermed forvente at få op mod 45% af stemmerne sammenlagt, og da Italien ikke fordeler alle mandater proportionelt, men derimod har et system, der som regel gavner større partier, kunne dette sagtens være lig med et flertal til parlamentets to mest nationalistiske partier.

Om Eric Kreutzmann

Tjek også

SAS: Din nationalitet findes ikke, køb produkt!

SAS har lavet en reklame. En reklame om hvad der er skandinavisk. Sødt, hva? Nej. …

8
Efterlad et svar

avatar
 
8 Kommentartråde
0 Tråd kommentarer
3 Følgere
 
Flest stemmer
Hotteste kommentar
8 Kommentarorer
Tom VensterLord of the FrogsJarlEchberthLarsLarsenBørge-Muhammed Nylige kommentatorer
  Abonner  
nyeste ældste mest stemt
Informer om
Oversætteren
Skribent

Aha!

Oy Vey!
Gæst
Oy Vey!

comment image

Claus Boatsinker
Redaktør

Det er også en skør situation hvor Salvini er den altdominerende figur, og hvor så godt som ingen hr. Jensen på gaden ville kunne svare på hvem der er er premierminister. Held og lykke til verdens mest kendte indenrigsminister.

Børge-Muhammed
Gæst
Børge-Muhammed

PRESENTE!
comment image

LarsLarsen
Gæst
LarsLarsen

Pasta pasta chao belle cambino.

Det betyder held og lykke til italien. ✋

JarlEchberth
Gæst
JarlEchberth

PASTA LA VISTA GOMMUNISTA

comment image?ve=1&tl=1

Lord of the Frogs
Administrator

Salvini er Italiens Trump.

Tom Venster
Gæst

Salvinis bragder tyder på at det er lettere å få gjennomført noe av det som trengs i mange europeiske land enn det er i USA. Det amerikanske systemet er så korrupt og fullt av undergravende elementer at nærmest ingenting endrer seg selv med en populistisk president. Forhåpentligvis har vi bedre hell i våre land når tiden kommer.