Hjem / Andet / Mamma mia, spagettigryden koger over: Italiens premierminister trækker sig

Mamma mia, spagettigryden koger over: Italiens premierminister trækker sig

Det italienske parlament skulle i dag have stemt om et mistillidsvotum til den nuværende italienske regering. Giuseppe Conte, landets premierminister, viste sig imidlertid at have 200g makaroni gemt i ærmet; ved at trække sig fra sin post har han forhindret afstemningen om regeringens fremtid.

Efter at være blevet kritiseret for sin opførsel af Conte havde indenrigsminister Matteo Salvini nogle ret baserede og raviolipillede ting at sige:

  • “Mit land betyder mere for mig end disse behagelige sæder”;
  • En fremtidig Salvini-regering ville fokusere på “skattelettelser, retten til liv… vækst, investering”;
  • “Jeg er stolt, fri og nationalistisk. Italien skal handle om børn, der har en mor og far.”

Det er nu op til Italiens venstreorienterede præsident Sergio Mattarella at bestemme, hvad der skal ske. Han kunne forsøge at få Femstjernebevægelsen (M5S)—Salvinis nu forhenværende regeringspartner—til at danne regering med det centrumvenstreorienterede Demokratiske Parti. Det lader dog ikke umiddelbart til at være noget, Demokraternes formand er interesseret i. Det kunne også meget vel blive en akavet situation for M5S; Demokraterne har lidt samme rolle i italiensk politik som Socialdemokraterne har herhjemme, og M5S netop har ført sig frem på at være imod de etablerede magter.

Fordi den italienske regering skal fremlægge et finanslovsforslag for 2020 inden slutningen af september i år, kunne man også forestille sig, at Mattarella ville forsøge at indsætte en teknokratisk regering. Men sådan én ville jo, foruden oppositionspartiernes støtte, også være afhængig af støtte fra enten Lega eller M5S. Salvini vil have valg, M5S er populister og imod “de etablerede magter”, hvorfor skulle nogle af dem stemme ja til en regering bestående af en flok teknokrater, der ikke er valgt af befolkningen? Man kan selvfølgelig aldrig vide, men det virker noget tvivlsomt.

Regeringskrisen lader desværre til at have skadet Salvini en smule. Det sidste stykke tid har han stået til 36-38% i meningsmålingerne, mens M5S har været helt nede på 16-18%. Men i en meningsmåling fra d. 12. august står Salvini og hans parti til 32% af stemmerne, mens M5S er steget til næsten 24%. Det er selvfølgelig ikke en katastrofe, det er stadig nok til, at Lega kan blive Italiens største parti og danne en højreorienteret regering og at Salvini kan blive premierminister; men man må samtidig håbe på, at han ikke falder yderligere.

Om Eric Kreutzmann

Tjek også

Shekeltørstig Heimbach “bekæmper had”

Den plastikstahlhelmsbærende svigermorknepper Matthew Heimbach er til ingens interesse sprunget ud som antihvid aktivist. Det …

1
Efterlad et svar

avatar
 
1 Kommentartråde
0 Tråd kommentarer
1 Følgere
 
Flest stemmer
Hotteste kommentar
1 Kommentarorer
Oversætteren Nylige kommentatorer
  Abonner  
nyeste ældste mest stemt
Informer om
Oversætteren
Skribent

Er lidt skuffet over, at Conte ikke blev stukket ned af senatets medlemere på senatets gulv. Det havde de gjort i gamle dage..