Hjem / Indsigt / Valg i Italien: aflyst

Valg i Italien: aflyst

Italienerne kan finde ud af mange ting, lige fra at lave god mad til at være blikkenslagere/hovedpersoner i japanske konsolspil. De er også gode til politisk kaos, som de sidste par uger ret godt har vist.

D.9. august valgte Matteo Salvini og hans parti Lega Nord at træde ud af regeringssamarbejdet med den populistiske Femstjernebevægelse (M5S). De centrumvenstreorienterede Demokrater valgte imidlertid at blokere Salvinis mistillidsvotum, og inden endnu en afstemning om regeringens fremtid kunne finde sted, trak premierministeren Giuseppe Conte sig fra sin post. 

Salvini ville løse konflikten ved at få italienerne til stemmeurnerne igen så hurtigt som muligt—men ikke alle var lige begejstrede for den løsning.

Ret overraskende begyndte M5S, der ellers har ført sig frem som et parti, der er imod de etablerede magter i landet, at overveje et regeringssamarbejde med Demokraterne, der om noget må siges at være en del af de etablerede magter.

Forhandlingerne mellem M5S og Demokraterne foregik dog ikke helt gnidningsfrit, og nogle analytikere tvivlede på, at en regering bestående af de to overhovedet kunne blive til noget. Ret bizart insisterede Demokraterne på, at regeringen skulle have en premierminister fra M5S, mens M5S nægtede at danne regering medmindre Conte kunne fortsætte som premierminister.

Men en regering er det blevet til; Conte fortsætter, mens Lega skiftes ud med Demokraterne, og et nyt valg afholdes altså som udgangspunkt først i 2023.

Det interessante bliver nu, om dette nye samarbejde kan holde, og hvad det vil betyde for Salvini, hvis det hhv. gør og ikke gør.

Salvini blev en kende upopulær, da han i nogles øjne valgte at sabotere sin egen regering, så han kunne få nogle flere mandater, end han gjorde ved sidste valg. Indtil for knap tre uger siden stod Lega til op mod 38% af stemmerne, men faldt til kun ca. 32%, da partiet valgte at udtrykke mistillid til deres regeringen. Siden er de steget til omkring 34%.

M5S er faldet en del siden valget, men de steg en smule igen i sammenhæng med regeringskrisen. Siden de begyndte at overveje et samarbejde med Demokraterne, er de dog tilsyneladende faldet igen, og er tilbage—hvis ikke endda en smule under—hvor de lå, mens de stadig sad i regering med Lega.

Salvini har nu altså mulighed for, lader det til, at høste en masse stemmer fra M5S-vælgere, der er utilfredse med partiets nye retning. Salvini er også populær pga. sin stramme udlændingepolitik, mens M5S nok vil få svært ved at føre stram udlændingepolitik, så længe de er afhængige af de venstreorienterede Demokrater.

Om Salvini skal vente til 2023, eller kun til fx 2020, kan jeg ikke umiddelbart sige; men jeg tror kun, vi kan vente betydelig fremgang for Lega ved det næste italienske valg.

Om Eric Kreutzmann

Tjek også

Jødedommen i Rusland

Blandt nationalister finder man tit sympati for Vladimir Putin og Rusland. Dette skyldes at de …

6
Efterlad et svar

avatar
 
4 Kommentartråde
2 Tråd kommentarer
2 Følgere
 
Flest stemmer
Hotteste kommentar
5 Kommentarorer
Heil Dir im SiegerkranzLarsLarsenzyklon brusenbadensteinClaus BoatsinkerJarlEchberth Nylige kommentatorer
  Abonner  
nyeste ældste mest stemt
Informer om
lebensraum
Blæser læser
lebensraum

Italien, Spanien og Portugal skal langsomt gøres ariske igen og mellemøstgenerne udfases.

LarsLarsen
Gæst
LarsLarsen

Det har jeg også altid sagt. Tag en tur på glyptoteket og se de gamle græske/romerske statuer. De ligner IKKE den moderne gr*ker det er helt sikkert.

lebensraum
Blæser læser
lebensraum

Lad rearificeringen begynde !

JarlEchberth
Gæst
JarlEchberth

Om Salvini kan reparere skaden kommer vel an på hvor mange gummibåds negere Demokraterne kan nå at få ind i Italien.

F

Claus Boatsinker
Redaktør

HVÆÆÆÆÆÆÆÆS. Demokratiet skriger om demokratiets uundværlige vigtighed, mens det destruerer din nation.

zyklon brusenbadenstein
Gæst
zyklon brusenbadenstein

Italienerne skal udryddes og erstattes med arabere og afrikanere.De (((højere))) magter bestemmer.