Hjem / Indsigt / Valg i Polen: fremgang til både højre- og venstrefløjen [OPDATERET]

Valg i Polen: fremgang til både højre- og venstrefløjen [OPDATERET]

I går afholdte polakkerne valg, og i skrivende stund er stemmerne ved at være talt op.

Polens nationalkonservative regeringsparti, Lov og Retfærdighed, går frem, fra 37,6% ved valget i 2015 til 43,8%. De beholder med andre ord deres flertal—men det ser ikke ud til, at der sker den store ændring i antallet af deres mandater. Ved sidste valg fik de 235 af de 460 pladser i det polske underhus, mens de i denne omgang står til 239.

Den mest interessante del af valget er måske resultatet for partiet Konføderation for Frihed og Uafhængighed. Partiets mest kendte medlem er Janusz Korwin-Mikke, der er ivrig Nordens Grænse-lytter og i sin tid kom i store problemer efter at have citeret Anders Kjær i Europaparlamentet. Partiet er en underlig blanding af nationalister, der ligger til højre for Lov og Retfærdighed, og økonomiske liberalister (Korwin-Mikke spillede i sine yngre dage en rolle ift. udgivelsen af polske oversættelser af Milton Friedman og F.A. Hayek), samt monarkister og traditionelle katolikker.

Jeg havde egentlig slet ikke regnet med, at de ville komme ind, da de i de fleste meningsmålinger så ud til at ligge en smule under den polske spærregrænse på 5%; men det ser ud til, at de får 6,8% af stemmerne og dermed 13 mandater.

Den polske venstrefløj, der i 2015 slet ikke formåede at opnå repræsentation, har slået sig sammen i ét samlet partiforbund, der tilsyneladende har fået 12,5% af stemmerne og står til 38 mandater.

Landets borgerlige fløj er til gengæld gået tilbage. I 2015 fik Borgerplatformen, der havde været regeringsparti siden 2007, og som indtil 2014 havde den nuværende EU-præsident Donald Tusk til formand, 138 mandater, mens det liberale parti Nowoczesna (‘Moderne’) fik 28. Disse to og en række andre har nu slået sig sammen i den liberale og proeuropæiske Borgerkoalition, som imidlertid kun står til 130 mandater.

Til gengæld har den kristendemokratiske og ligeledes proeuropæiske Polske Koalition, der primært består af det Polske Folkeparti, som i fik 16 mandater i 2015, i år fået 38 mandater.

Kort sagt vil jeg mene, at der, alt taget i betragtning, er tale om et ganske tilfredsstillende valgresultat.

OPDATERING: vi har nu det endelige valgresultat, der adskiller sig en smule fra det, der blev forudsagt i går. Vi har nu desuden også valgresultatet for det polske senat, hvor jeg i går kun omtalte det polske underhus, den såkaldte Sejm.

I underhuset har Lov og Retfærdighed fået 235 mandater, Borgerkoalitionen 134, Lewica (den ovennævnte sammenslutning af polske venstrefløjspartier) 49, den Polske Koalition 30 og Konføderationen 11. Et enkelt mandat går til Valgkomiteen for Det Tyske Mindretal, hvis partinavn vist overflødiggør en beskrivelse af deres politisk formål.

I senatet ser det en del mindre heldigt ud. Lov og Retfærdighed går fra 61 mandater til kun 48 (det polske senat har 100 medlemmer). Borgerkoalitionen går fra 26 til 43, Lewica får 2 og den Polske Koalition går fra 1 til 3. De tre oppositionspartier har altså tilsammen 48 mandater, lige så mange som regeringspartiet. De resterende fire medlemmer af senatet er partiuafhængige, og man må antage, at disse nu får en del at skulle have sagt.

Om Eric Kreutzmann

Tjek også

Asylaktivist myrdet

Ja, det er en sand overskrift. Og den bekræfter faktisk noget fremmedlobbyen altid har postuleret. …

13
Efterlad et svar

Venligst Log ind for at kommenterer
5 Kommentartråde
8 Tråd kommentarer
7 Følgere
 
Flest stemmer
Hotteste kommentar
6 Kommentarorer
Dr. ShekelgrublerboergemuhammedIngolf GaboldsenJernjydenEric Kreutzmann Nylige kommentatorer
  Abonner  
nyeste ældste mest stemt
Informer om
Oversætteren
Skribent

Hvordan kan EU være liberalt, hvis der er ting, man ikke må sige?

Dr. Shekelgrubler
Blæser læser

Der findes tre former for liberalisme:

Liberalisme, “Liberalisme” og (((Liberalisme))). Førstnævnte fører til sidstnævnte, hvor overgangen er “Liberalisme” – det stadie, vi gennemgår nu.

boergemuhammed
Blæser læser
boergemuhammed

Based Polen. Polakker er i en klasse for sig. Stort set alle pollaker jeg har mødt her i DK har været top kvalitets mænd med sunde holdninger til folk og fædreland. www.youtube.com/watch?v=f2B7nx3LMhk

Oversætteren
Skribent

Sidste gang jeg var i supermarkedet stod jeg bag en polak i køen ved kassen. Da han åbnede sin pung, så jeg, at han havde et billede af jomfru Maria i den.

boergemuhammed
Blæser læser
boergemuhammed

Træl af jøde-guden? Muhahahaha

Oversætteren
Skribent

Jeg synes generelt, at partiet Lov og Retfærdighed er noget pis..

boergemuhammed
Blæser læser
boergemuhammed

Fake n gay eller bare Prawo i Sprawiedliwość?

Oversætteren
Skribent

Det sidste. Jeg prøvede på at være morsom..

Jernjyden
Gæst
Jernjyden

Fremragende dækning af valget, men kedelig udvikling i senatet.

Ingolf Gaboldsen
Skribent

PiS er de ikke kosher?

STRIKE & MIKE Episode 82: PiS Earth

boergemuhammed
Blæser læser
boergemuhammed

Ahhh, ahhhhhh…