Hjem / Indsigt / Børnelitteratur i forfald

Børnelitteratur i forfald

Jeg har haft rig lejlighed til at læse børnebøger disse dage, og det er desværre endnu et eksempel på vor tids kulturelle forfald.

Vi fik uønsket bogen “Hygge og Højtlæsning, Historier for de små”, i julegave, og på trods af bagsidens reklame om “fem af de bedste, nye højtlæsningsbøger”, var den fra butikken pakket ind i plastik, som om at producenten vidste at ingen ville købe den, hvis de først fik lov at bladre bogen igennem.

Første historie i samlingen er skrevet og illustreret af (((Siri Melchior))), hvis kunstneriske evner ikke er i stand til at imponere voksne mennesker.

Malet af et barn?

Lillemyr og Storemyr bor ude i skoven, hvor de vasker tøj, slår græs, ser fjernsyn, osv. Lillemyr undrer sig over, om der findes noget uden for skoven. Næste morgen står der et stort bjerg i baghaven, og Lillemyr beslutter sig for at bestige det. Oppe fra toppen kan hun se havet, og sammen kigger Lillemyr og Storemyr på havet hele dagen.

Næste morgen er bjerget væk, og Lillemyr bliver ked af det, og har ikke lyst til at lave noget. Efter der er gået en uge bliver hun god igen, og de sætter sig til at se fjernsyn. Slut. Lad være med at tænke, bare se fjernsyn, goyim.

De to næste historier handler om en pige der bliver forelsket og afvist af en hest, en dreng som er bange for alt, og de to sidste historier var så dårlige at jeg aldrig har læst dem til ende. Ingen moraler eller eksempler på god adfærd.

En børneforfatter som jeg har nydt godt af, er svenske Elsa Beskow (1874-1953), og et af hendes værker er som eksempel “De små skovnisser (Tomtebobarnen)“.

Malet af en kunstner

Teksten er lyrisk rimende, og fortæller om en nissefamilie som bor ude i skoven gennem årstiderne. Om sommeren leger børnene med dyrene, og de går i skole hos uglemor som lærer dem om alle planterne og dyrenes lyde. Faren snitter værktøj og kæmper med en hugorm, og moren spinder uld og hækler tøj og dyner. Til efteråret samler de svampe, nødder, og bær ind til deres vinterforråd, og faren lærer dem om de spiselige og de giftige svampe.

Til vinter deler de ud af overskuddet til de sultne dyreunger, kælker i sneen, og faren fortæller historier foran det varme bål. Til foråret bader børnene i vandløbene, blomsterne springer frem, og moren har fået et lille nyt spædbarn. En sød fortælling om livets gang med traditionelle kønsroller og værdier.

Små børn er ekstra modtagelige over for indtryk, så Siri Melchior må gnide sig i hænderne, over at tjene penge på at få forældre til at korrumpere deres egne børn.

Om Alexander

Tjek også

Burgerløgne om Danmark: STOP JER SELV!

Der er en bizar fetish at iagttage blandt nationale, mestendels i Murica. Det drejer sig …

9
Efterlad et svar

Venligst Log ind for at kommenterer
6 Kommentartråde
3 Tråd kommentarer
6 Følgere
 
Flest stemmer
Hotteste kommentar
7 Kommentarorer
LarsLarsenSvend GoengeLord LollandIngolf GaboldsenClaus Boatsinker Nylige kommentatorer
  Abonner  
nyeste ældste mest stemt
Informer om
Felix Krull
Gæst
Felix Krull

Problemet med børnebøger i dag er, at efter som det jo kun er for børn, er antagelsen at alle kan skrive dem. Derfor kan man trygt lade sine kommunistvenners talentløse børn få denne appelsin i hatten – børnebøger er en FED tjans, der giver ligeså meget i bibliotekspenge per udlånt bog, som en 700 siders roman, og hvis man ikke kender nogen i ((forlagsbranchen)) er festen lukket.

Felix Krull
Gæst
Felix Krull

I øvrigt fin lille photoshop i øverste billede.

Herr Shekellieber
Gæst
Herr Shekellieber

Hvis ungerne skal underholde sig selv (hvilket børn naturligvis skal kunne), så vil jeg anbefale Tintin i Congo.

Claus Boatsinker
Redaktør

At fylde børnhjerner med skrald har været en hovednøgle til det forfald, den rodløshed og manglende indhold i tilværelsen som børn i Weimardanmark oplever.

Ingolf Gaboldsen
Skribent

Den her syge med at indoktrinere, via børnelitteratur startede vel i 70erne og blev for alvor manifisteret i 80erne. Hodja fra Pjort er fra 1970.

LarsLarsen
Blæser læser
LarsLarsen

Boatsinker børnebog hvornår???

Lord Lolland
Administrator

Når han får gjort den færdig. Der blev lavet et udkast for nok 2 år siden, men han kørte vidst surt i den.

Svend Goenge
Skribent
LarsLarsen
Blæser læser
LarsLarsen

Ekstremt baseret.