Hjem / Samfund / Fairtrade-“skandale” udstiller en fantasiverden

Fairtrade-“skandale” udstiller en fantasiverden

Fairtrade er et mærke man kan få på sine varer, hvis man via denne organisation arbejder for gode arbejds- og lønvilkår for bønder og arbejdere i ulande. Dertil kommer miljøhensyn og andre sager.

En af tingene man kan sælge det på er at man med Fairtrade kan garantere at børn ligger og dovner den. Derfor var det ikke populært at man kunne dokumentere at plantager i Elfenbenskysten havde benyttet ungnegere til at hjælpe med høstarbejdet i kakaoindustrien. Bemærk i den forbindelse at Nogger-is ikke er Fairtrade-mærket, og at de tværtimod kræver at deres chokoladeovertræk er lavet af bønner høstet af max 3-årige grådkvalte, drypsvedende mininegere.

Jeg kommer i øvrigt ikke på Sunset før de lærer at lave en Nogger sandwich.

I alt 11 børn på mellem 8 og 15 år fra plantager i Elfenbenskysten blev interviewet og fortalte, at de blandt andet ryddede underskov ved kakaotræerne med macheter og slæbte sække med bønner. Børnene arbejdede mindst otte timer dagligt.

– Når man garanterer noget, tilsikrer man det. Når man ikke kan garantere det, er man nødt til at have en slags disclaimer på, hvor man siger, at man gør sit bedste for at sikre sig imod børnearbejde, siger jurist Heidi Højmark Helveg.

Man må håbe Heidi Helveg  træffer mere fornuftige beslutninger som advokat end i hendes privatliv, hvor hun – formentlig frivilligt – har giftet sig ind i en af de værste landsforræderfamilier i kongeriget. S.

Hvad børnearbejde angår, så er det helt naturligt, og vi burde have et afslappet forhold til det. I ulande burde det slet ikke være et tema, da børn i for eksempel Elfenbenskysten ikke har intellektuelt potentiale til andet end fysisk arbejde, og denne ringe gennemsnitskapacitet gør, at det kun er gavnligt at alle giver en hånd med. Så hvis Sonja Sofakartoffel skal kværne en plade Marabou til Paradise Hotel, så bør Elfenbensnegere prise sig lykkelige derover og Fairtrade burde blot sørge for at de får en passende løn.

Men også i Danmark bliver børn ikke syge af at tjene lommepenge – endda gode lommepenge. Vi skal af med de fremmede, og vi har en smule erfaring, hmmm, tusind år og en sjat, med ikke at have et kollosalt antal fremmede til at besætte diverse stillinger. I dag fiser polakker og sigøjenere rundt med reklamer og aviser. For få årtier siden var det småbørns fritidsjob.

Kan du cykle, kan du være avisbud.

Og går vi længere tilbage var alle danske børn (mere eller mindre) medhjælpere i diverse samfundsbærende foretagender, ikke mindst landbruget. Og skal man give de små en hundredlas i timen for at skifte sengetøj en time om eftermiddagen på et hotel, fordi vi ikke kan have 6.000 congolesere og filipinere rendende der, så er det kun noget alle har gavn af.

Så tag det køligt med hysteriet omkring børnebeskæftigelse, såvel her som i Kannibalkysten. Det er det modsatte der er en unaturlig situation. Man gør ikke børn nogen tjeneste ved at lade dem sidde 5 timer med en iPad, kontra at lave noget fornuftigt som de oven i købet kan få solide lommepenge for.

Om Claus Boatsinker

Tjek også

Mundbind, muggier og båtlyde

Meh. Det er min ærlige reaktion på coronavirus efter 8-9 måneder. En sund jydekrop har …

6
Efterlad et svar

Venligst Log ind for at kommenterer
6 Kommentartråde
0 Tråd kommentarer
5 Følgere
 
Flest stemmer
Hotteste kommentar
6 Kommentarorer
LarsLarsenLudvigClaus BoatsinkerLars Agerbaek med Aelebensraum Nylige kommentatorer
  Abonner  
nyeste ældste mest stemt
Informer om
Svend Goenge
Skribent

Fravælg iPad, omfavn avisrute.🚴🏻‍♂️

lebensraum
Blæser læser
lebensraum
Lars Agerbaek med Ae
Blæser læser

nu ved jeg hvad jeg skal svare, næste gang der er nogen der spørger mig hvem der skal gøre rent og plukke jordbær, efter vi har sendt de fremmede hjem.

Ludvig
Blæser læser
Ludvig

Enig. Hvis børn gav et lille nap med, kunne vi langt lettere klare den nuværende (påstående) mangel på arbejdskraft. Indtil vi får øget egenproduktionen af raske hvide børn.

Det kunne være at 11-13 årige skulle arbejde 60 min om dagen; mellem 13-15 i 120 min; usw. Eller sådan noget i den retning. Mod betaling, naturligvis.

Mangel på arbejdskraft er boomernes helt store stråmand for tiden. De vil åbenbart have Bobo til at sikre deres pension og tørre dem i røven. Held og lykke med det, Mogens og Grethe.

LarsLarsen
Blæser læser
LarsLarsen

Hvis vi havde børnearbejde i Danmark ville alle være gladere og sundere.
Change my mind.