Hjem / Andet / En dansk helt: Rasmus Rask

En dansk helt: Rasmus Rask

D. 6-10-2020 skrev min nyligt afdøde fader Christian Lindtner (1949-2020) følgende til mig i en e-mail: “dagens blæser efterlyser noget om danske helte – og det er en god ide“.

Han tilskyndede mig videre til at indsende noget af det han havde skrevet og sagt om en af hans store helte: sprogmanden Rasmus Rask (1787-1832).

Her følger da først et link til et kort oplæg om Rasmus Rask min fader holdt til Grundlovsforeningen Dansk Kulturs generalforsamling d. 29-09-2020 – www.youtube.com/watch?v=TJYHgVoztx0 – og tillige et  læserbrev om samme Rasmus Rask min fader fik bragt i Fyns Stiftstidende d. 25 juni 2017:

Kultur. Museum for Rasmus Rask en god idé

Der er flere gode grunde til, at Odense får et sådant museum. Rask have den grundholdning, at der skulle arbejdes til gavn for videnskaben og til ære for fædrelandet, og hans eget liv viste, at ordene ikke var tomme. Under mine egne rejser i Rusland og Indien har jeg erfaret, at navnet Rasmus Rask stadig er kendt, ikke kun i videnskabelige kredse.

Det er vist ikke mange, der ved, at en af frugterne af hans rejser bestod i en stor samling gamle håndskrifter, som andre danskere efterfølgende har bearbejdet, og at vi dermed har fået adgang til helt ny viden især om de gamle religioner i Iran og Indien, især buddhismen.

I gamle dage, hvor der stilledes helt anderledes strenge krav til de videnskabelige studier af de orientalske sprog og kulturer, var det en selvfølge, at Rasks navn blev holdt i ære. Men sådan er det ikke længere. Nye tider har bragt “innovation”, og populære modefag har afløst de tidligere elitære fag, der normalt kun tiltrak ganske få og højt kvalificerede studerende. Selv på universiteterne er Rask næsten glemt, eller blot et navn.

Som et særligt kuriosum kan jeg tilføje, at den kendte Jørgen Laursen Vig, tidl. indehaver af Hesbjerg Slot, var en varm beundrer af Rasmus Rask. Laursen Vig have en dyb interesse i fremmede religioner, og han forstod, hvor vigtigt det var, at de studerende havde kendskab til de hellige skrifter på originalsprog. På et tidspunkt indbød Laursen Vig mig til at medvirke til opbygningen af et sådant program, en sprogskole, baseret på originalsprog, men denne brave mand blev revet bort af døden under et ophold i Indien, før planerne lod sig omsætte i praksis.

Både Rask og Laursen Vig var således mere fremsynede end mange af deres samtidige. Ingen vil nu benægte, at et grundigt kendskab til fremmede religioner og kulturer kan være af største praktiske betydning.

Navne på mange andre dygtige danske forskere på disse områder kunne nævnes. Alt i alt er der altså tale om et mindeværdigt og inspirerende kapitel i danmarkshistorien. Jeg for min del mener derfor, at Jytte Nielsens forslag til et lille museum for Rasmus Rask og hans betydning ville være en god ide, der fortjener støtte.

(fyens.dk/artikel/kultur-museum-for-rasmus-rask-en-god-ide)

Om Niels Joergen Lindtner

Tjek også

BONUSNOVELLE! Jonni kidnapper Lars Løkke Rasmussen

Vi er blevet beriget med en novelle direkte tilsendt af Jonni Hansen, som ellers skulle …

5
Efterlad et svar

Venligst Log ind for at kommenterer
4 Kommentartråde
1 Tråd kommentarer
4 Følgere
 
Flest stemmer
Hotteste kommentar
4 Kommentarorer
Ingolf GaboldsenLarsLarsenClausSorteSlyngel Nylige kommentatorer
  Abonner  
nyeste ældste mest stemt
Informer om
SorteSlyngel
Redaktør

Vildt spændende oplæg!

LarsLarsen
Blæser læser
LarsLarsen

Tak for indlægget! Jeg kendte ikke selv til Rasmus Rask, men han er et godt og anderledes bud på en Dansk helt.

I Danmark har vi været heldige og vi har derfor flere lyrikere og sprogforkæmpere der med rette kan kaldes helte. En af mine absolutte favoritter er Valdemar Rørdam – endnu en Dansk helt.

LarsLarsen
Blæser læser
LarsLarsen

P.S
Det er ikke helt sandt for jeg mindes hans ordsprog “Sit fædreland skylder man alt, hvad man kan udrette.” fra Harald Stein’s skrift “Fædrelandskærlighed og forsvar (1883)”

En tekst der bør læses af absolut alle.
www.nomos-dk.dk/skraep/1864_1919/stein.html

Claus
Blæser læser
Claus

Glimrende artikel. Peter Neerup Buhl har også skrevet en række bøger om oversete store danskere, herunder Gudmund Schütte. Jeg kan anbefale disse bøger.

Ingolf Gaboldsen
Skribent

Jeg vil foreslå at folk også kigger på Thorkild Gravlund